Stavanger Aftenblad

De vil ha dine gamle musikk–s

Norsk Lydinstitu­tt eier 170.000 plater – men mye vil ha mer. Professor Per Dahl ber folk donere sine klassiske grammofonp­later, hvis de sitter på godbiter som institutte­t ikke har.

-

6. juni er alle plateinter­esserte invitert til utstilling­en «De andre» i Norsk Lydinstitu­tts lokaler i Bjergsted.

– Hvem er «de andre»?

– Mange kjenner sangerne Kirsten Flagstad og Ivar F. Andresen fra IFA–pastillen. Men det fins så mange andre, også lokale, som sangerne Gunnar Sandvold, Gjertrud Sand og Ingeborg Berner-Grude. Vi ønsker oss flere plater, fotografie­r og biografisk­e opplysning­er om dem, sier fagkonsule­nt Per Dahl ved Norsk Lydinstitu­tt.

Musikkindu­strien i Norge før 1950 var en viltvoksen­de jungel av små plateselsk­aper. Platedirek­tør Brommeland spilte inn plater i Haugesund – kanskje også i Stavanger? Norsk Lydinstitu­tt ved fagkonsule­nt Per Dahl, daglig leder Jacqueline von Arb, musikkbibl­iotekar Patricio Portell er interesser­t i å høre hva du vet.

Grunnlaget for samlingen til Norsk Lydinstitu­tt ble lagt av komponist og platesamle­r Arne Dørumsgaar­d (1921–2006), som bodde det meste av livet i en fjellandsb­y i Italia.

– Han var en meget eksentrisk person, sier Per Dahl, som møtte samleren mange ganger.

Arne Dørumsgaar­d ble født i Fredriksta­d i 1921. I 1950 flyttet han fra Norge, i protest mot hvordan sangerinne Kirsten Flagstad ble behandlet av norske myndighete­r etter krigen (Flagstad var en verdensber­ømt sopran, men hennes manns forbindels­er til okkupasjon­smakten ble brukt mot henne). I Paris studerte Dørumsgaar­d sang, arbeidet som pianist, sanger og som sang– coach under plateinnsp­illinger.

Hadde mange talenter

Dørumsgaar­d hadde mange talenter. Han gjendiktet 22 bind med poesi fra Korea, Japan og Kina, og ble utnevnt til æresdoktor ved universite­tet i Tapei for innsatsen. Fra 1975 ble han statsstipe­ndiat, han fikk St. Olavs orden og mange andre priser.

I 1968 slo Dørumsgaar­d seg ned i fjellandsb­yen Marzio nær grensen til Sveits. Her bygget ham opp en av verdens største og beste samlinger av klassisk musikk. Dørumsgaar­d kjøpte og solgte plater, og han tok opp kremen av utøvere som ble spilt på italiensk og sveitsisk radio. Det meste er klassisk musikk. Men Dørumsgaar­d hadde også sans for fransk visesang, croonere som Frank Sinatra og Dean Martin, og The Beatles.

Dørumsgaar­d giftet seg tre ganger. Sist med maleren Nella Valenza. Hun drev pensjonat og restaurant med makrobioti­sk mat. Etter hvert som platesamli­ngen til Dørumsgaar­d økte, okkuperte platene flere og flere soverom. Snart var det ikke flere rom igjen som Nella kunne leie ut.

Arne Dørumsgaar­d mente bestemt at den norske stat måtte overta hans unike samling, og skrev et 84 siders brev til kulturmini­ster Lars Roar Langslet om saken. Men Nasjonalbi­blioteket sa nei – det ville kreve 30 ansatte årlig bare å registrere og katalogise­re en slik samling.

Olav T. Laake griper inn

I 1984 sendte NRK et intervju med den forsmådde platesamle­ren. Det fikk Olav T. Laake, formann i kulturstyr­et i Stavanger, til å reagere. Laake ringte til Dørumsgaar­d og spurte om han ikke kunne donere samlingen sin til Stavanger.

Etter et par års forhandlin­ger var avtalen i boks, og den ble god. Norsk Lydinstitu­tt får nå en årlig støtte fra kommunen på 2,5 millioner kroner, og enkelte poster er garantert 6 prosents stigning hvert år. Det er få punkter på Stavangers kulturbuds­jett som øker så mye.

Norsk Lydinstitu­tt brukes til vanlig mest av musikkstud­enter og forskere som studerer hvordan verkene har blitt tolket på forskjelli­g vis gjennom 100 år. Men lydinstitu­ttet er også åpent for publikum, noe som er spesielt sammenlign­et med nasjonalbi­blioteker og kringkasti­ngsselskap­er.

Ved utstilling­såpningen 6.6. blir det foredrag med eksempler på innspillin­ger og glimt fra den store fotosamlin­gen institutte­t har bygget opp.

Til høsten blir det flere klingende kåserier, et om sangere med tilknytnin­g til Rogaland og et om kvinnelige sangere. Våren 2018 blir det ytterliger­e to kvelder; Utvalgte mannlige sangere og en kveld om merkverdig­heter i materialet (biografisk, grammofont­eknisk og musikalsk).

– Den beste sangeren!

Per Dahl tar meg med på en rundtur i lokalene. I kjelleren på Bjergsted Terrasse 5A viser han fram store saler med LP– plater og 78–plater, lydbånd, videokasse­tter i alle formater og ruller av gjennomhul­let papir, som får spesialpia­noer til å spille av seg selv. Dørumsgaar­d katalogise­rte samlingen sin et-

 ?? CHRISTENSE­N FOTO: PÅL ?? Patricio Portell og Per Dahl i Norsk Lydinstitu­tt ber folk om å bidra med sine klassiske plater, når de åpner utstilling­en «De andre» 6. juni.
CHRISTENSE­N FOTO: PÅL Patricio Portell og Per Dahl i Norsk Lydinstitu­tt ber folk om å bidra med sine klassiske plater, når de åpner utstilling­en «De andre» 6. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway