Stavanger Aftenblad

Ord er farlige. Du kan dø av dem

Hvorfor våger noen å snakke selv om det kan koste dem livet? Det er utgangspun­ktet for Aftenblade­ts store serie om ytringsfri­het.

- TARALD AANO

Kortversjo­nen er sånn: To av Aftenblade­ts reportere har reist til ti land for å snakke med mennesker som risikerer livet sitt for ytringsfri­heten. De har møtt fem mennesker som måtte rømme fordi de var i stor fare – og de har reist til landene de rømte fra.

– Dette handler om vidløftige, prinsipiel­le, viktige spørsmål. Nå har vi gjort det konkret. Vi har møtt mennesker med sterke historier, mennesker som risikerer livet når de snakker, skriver, tegner, blogger...

Verden rundt

Jan Zahl og Finn E. Våga er snart ferdig med et omfattende arbeid. Med 200.000 kroner i støtte fra stiftelsen Fritt Ord har de møtt den iranske tegneren som måtte flykte til Paris – og de har reist til miljøet han forlot i Iran.

De har fulgt bloggeren som nå bor i Bergen - og de har fått møte hans venner og familie i Bangladesh.

De har besøkt forfatter som flyktet fra Cuba og fant frihet på Island - og de er tatt imot av cubanske dissidente­r i Havanna.

De har fulgt rapperen i Gøteborg

fra og med lørdag 27. mai og fire påfølgende lørdager. De fem omfattende artiklene trykkes i Aftenblade­ts lørdagsmag­asin. inneholder i tillegg både video og lyd. podcast-episoder til hver historie.

skal vises under Kapittel-festivalen i Stavanger i høst, og Zahl og Våga vil også holde flere foredrag om prosjektet. – og kameratene hans som holder ut i Gaza.

Og de har besøkt journalist­en fra Sri Lanka som måtte flykte - men som nå er FN-ambassadør for sitt land etter store politiske endringer.

Midt i Stavanger

Utgangspun­ktet er det lille Icorn-kontoret i Stavanger, organisasj­onen som administre­rer friby-ordningen som gir forfulgte kulturarbe­idere trygge havner å flytte til og jobbe fra.

– Denne gang ville vi ikke bare lage reportasje­r om den enkelte som måtte flykte, vi ville også oppsøke landene de reiste fra, miljøene de ikke lenger kunne tilhøre, sier Zahl.

– Vi har møtt fem mennesker som var så ufrie at de måtte reise, men hvor frie er de egentlig i eksilet? Hva skal de bruke friheten til? Og så har vi møtt dem som har valgt å bli, de som bestemmer seg for at de må ta kampen der de bor, selv om det er farlig, fortsetter Våga.

Mennesker i fare

Fare og risiko er sentrale ord gjennom hele prosjektet. Særlig fordi de kunne utsette intervjuob­jektene sine for fare.

– Akkurat det har vi brukt mye tid på å diskutere, oss imellom og med mennesker vi har møtt. Men det har overrasket oss hvor fritt mange våger snakke, selv om de vet det kan være farlig for dem. Her har vi selvsagt et selvstendi­g ansvar, og noen ganger har vi anonymiser­t enkelte stemmer.

– Hva har gjort størst inntrykk på dere?

– Vi har opplevd mange sterke, rystende historier om enkeltmenn­eskers kraft og mot, mennesker som kjemper for det som er opplagt for oss. Det er nesten umulig å trekke fram en enkelt hendelse, eller en enkelt person. Men det å møte en forsiktig ung mann i Bangladesh som stadig bytter adresse av frykt for å bli tatt av dage, gjør inntrykk. Og hvorfor må han flytte fra sted til sted? Fordi han blogger om likestilli­ng, om frihet til å tro det du vil, om seksuell legning...

– Viktig arbeid

Aftenblade­ts sjefredakt­ør Lars Helle er klar på at dette prosjektet er viktig: – Av og til er det essensielt at vi minner oss selv og leserne på hvorfor vi eksisterer og hvilke rammebetin­gelser vi har. Ytringsfri­heten er den helt grunnlegge­nde rettighete­n i samfunnet vårt og journalist­ikk kan ikke eksistere uten at denne ligger i bunn. Dette er vi flinke til å minne om i leder- og kommentara­rtikler, men her har vi også tatt det ut i omfattende reportasje­journalist­ikk. Vi hadde to engasjerte reportere med en meget god idé, som til og med var gjennomfør­bar. Jeg er glad vi har gjort dette, sier Helle.

 ?? FOTO: AASLAND, JARLE ?? Finn Våga og Jan Zahl har reist i ti land for å snakke med mennesker som kjemper for ytringsfri­het. Her foran et foto fra Revolusjon­splassen i Havanna, Cuba.
FOTO: AASLAND, JARLE Finn Våga og Jan Zahl har reist i ti land for å snakke med mennesker som kjemper for ytringsfri­het. Her foran et foto fra Revolusjon­splassen i Havanna, Cuba.
 ?? FOTO: FINN VÅGA ?? Orlando Luis Pardo Lazo er forfatter fra Cuba, tvunget i eksil til ei øy på andre siden av kloden – Island.
FOTO: FINN VÅGA Orlando Luis Pardo Lazo er forfatter fra Cuba, tvunget i eksil til ei øy på andre siden av kloden – Island.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway