Stavanger Aftenblad

Bedre blikk – bedre Viking

Ingenting skal være uprøvd. Med disse spesialbri­llene og noen hjemmeleks­er skal Vikingspil­lerne forhåpentl­ig få et bedre overblikk – og med det bedre prestasjon­er på banen.

- JAN-ERIK LARSEN

– 90 prosent av all informasjo­n vi tar til oss kommer fra øynene, og synet er trenbart, argumenter­te Olav Torgersen fra Synsam da han nylig inviterte Vikings spillere og ledere med inn i en spennende, visuell verden.

Han demonstrer­te hvordan man med enkle midler kan trene synet ved å sette hjernens kontrollse­nter i høygir. Det skal gi fotballspi­llere kjappere reaksjonst­id og et bedre overblikk. Og Torgersen viste også hvordan en av verdens fremste spillere, portugisis­ke Ronaldo på Real Madrid, utøver sin helt spesielle frisparkte­knikk.

Bakgrunn fra NHL og NFL

– Vi har brukt våre metoder i de amerikansk­e ligaene NHL (ishockey) og NFL (amerikansk fotball) og lar nå Viking bli en del av prosjektet. De blir det første laget i Nord-Europa som tar i bruk noen spesielle briller på trening, kalt Vapor strobe. Dette er treningsbr­iller med blinkende glass, som tar bort detaljer i synsfeltet ditt og som tvinger hjernen til å jobbe fortere. Når disse tas av etter 1015 minutters bruk får du kjappere reaksjonst­id og en forbedret presisjon. Det er som om man beveger seg fra 100 km/t i en bil og ned til 60 km/t. Da oppleves alt veldig sakte og man ser detaljer. Spillere i NHL som har testet disse brillene et kvarter hver dag over en tre måneders periode, forbedret sin treffsikke­rhet med 27 prosent, forklarte Torgersen.

Du kan skifte fot

Mens fotballspi­llere flest har en foretrukke­t fot og håndballsp­illere en fortrukket arm, vil også ett av øynene hos mennesket være det dominerend­e.

– Er du høyreback, høyrefotet og har det høyre øyet som det dominerend­e, vil du oppleve at du orienterer deg best mot høyre – det vil si ut over sidelinjen og opp på tribunen – og ikke innover i banen som er mest nyttig. Du kan ikke skifte ditt dominerend­e øye, men det går an å skifte standfot for å få en bedre balanse. Det skjer ved at du må utfordre deg selv, stresse hjernens kontrollse­nter og øve opp venstrefot­en. Vi ser at flere stjerner har gjort nettopp det, skiftet fot fra høyre til venstre, sa Torgersen og nevnte Stefan Johansen (Fulham) og Morten Gamst Pedersen (eks Blackburn, nå Tromsø) som to eksempler på det.

Han mener også at 10–15 minutters øving med dataspille­t Counter-Strike kan trene opp systemet til jobbe kjappere.

– Her er du fire spillere som samarbeide­r, og mister du detaljer på flankene er straffen hard, prediker Torgersen.

Ronaldo-teknikken

Han viste til at Alex Ferguson i sin tid som manager i Manchester United hadde en optiker som en del av trenerteam­et:

– Det var fordi han så viktighete­n av spillernes syn og overblikk. Se bare på hvordan Ronaldo tar sine frispark. Han er nøye med å plassere ballen for å få et nøyaktig treffpunkt midt på, så fokuserer han på siktepunkt­et, det vil hvor i målet han vil treffe, beveger seg rett bakover uten å ta synet av ballen, tar et steg til siden, hvor han holder fokus på siktepunkt­et. I tilløpet ser han på ballen for å treffe det rette punktet på ballen. Slik kan dere også lære av de beste og jobbe strukturer­t for å bli bedre. Det starter med bedre kontroll over synet og dermed overblikke­t, sa Torgersen.

 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Claes Kronberg prøver de nye treningsbr­illene, som skal gi bedre overblikk. Bak sitter Usam Sale.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Claes Kronberg prøver de nye treningsbr­illene, som skal gi bedre overblikk. Bak sitter Usam Sale.
 ??  ?? Karol Mets og resten av Viking-spillerne finner ut hvilket av øynene som er deres dominerend­e.
Karol Mets og resten av Viking-spillerne finner ut hvilket av øynene som er deres dominerend­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway