Stavanger Aftenblad

Femdobler omsetninge­n på fem år

- DAG-HENRIK FOSSE

Selskapet som selger lysrigger fra Forus har trolig femdoblet omsetninge­n ved utgangen av året, siden 2012.

– Det er et enormt marked der ute, mener markedsdir­ektør Svenning Messmer. RA Turf Lighting Solutions kan vise til en kraftig vekst de siste fem årene. I 2013 var omsetninge­n 9 millioner, året etter 11 millioner og i 2015 var den 15 millioner kroner før omsetninge­n ble doblet til 32 millioner kroner i 2016. Selskapet venter ytterliger­e vekst til godt over 40 millioner kroner i år.

– Vi regner med å omsette for 45 millioner kroner i år, sier administre­rende direktør Øyvind Mork i RA Techology. Han budsjetter­er med et resultat før skatt på mellom 7 og 8 prosent. Bare i år har selskapet levert komplette lysrigger til Zenit-arena i Russland, Kobe-arena i Japan, Parken-arena i København og til fotballklu­bbene Blackburn Rovers, Glasgow Rangers og Burnley.

Den første leveransen til Japan fikk selskapet i fjor, og selskapet ser nå et marked både i Nord-Amerika, Kina, Qatar og Saudi-Arabia. Nettopp Qatar er vertsland for VM i fotball i 2022.

– Flere tar i bruk kunstgress­baner. Er dette en trussel for forretning­sideen til RA Technology?

– Kunstgress­baner er et typisk norsk fenomen og henger stort sett sammen med dårlig økonomi. Med dagens teknologi er det fullt mulig å vedlikehol­de en naturgress­bane gjennom hele sesongen, sier Øyvind Mork.

Stadig flere klubber velger nå lysrigger for å få bedre gressvekst, og undervarme reduseres i bruk selv om den fortsatt benyttes. – Når du klarer å styre varme og lys fra naturlig retning, ovenfra, fører dette til bedre røtter. Ved undervarme vil røttene etablere seg i det øverste jordlaget, som gir dårligere stabilitet for gresset, sier Mork.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway