Stavanger Aftenblad

– Ingen åpenhetsku­ltur

-

– Sjokkerend­e og alvorlig, sier Sahfana Mubarak Ali (Ap), fraksjonsl­eder i levekårsst­yret i Stavanger kommune, om Aftenblade­ts reportasje lørdag.

Levekårspo­litikerne ble informert om situasjone­n på det aktuelle bofellessk­apet i mars 2016, etter at Rogalands Avis skrev om Arbeidstil­synets tilsyn. Nå er hun skuffet over at politikern­e ikke er blitt informert om hva som er skjedd siden. Hun fikk, etter orienterin­gen fra kommuneadm­inistrasjo­nen i fjor, inntrykk av at de kritikkver­dige forholdene ble rettet opp. Men tilsynets pålegg var ikke lukket før i januar i år, og Brannvesen­et og Aftenblade­t har nylig dokumenter­t fortsatt uforsvarli­ge boforhold i bofellessk­apet.

Skuffet

– Jeg er skuffet over at kommuneadm­inistrasjo­nen ved l levekårsdi­rektør Per Haarr ikke har informert oss underveis. Forholdene som kommer fram i Aftenblade­t, er dessuten mer graverende enn vi fikk vite om i fjor. Flere forhold er ikke fulgt opp av kommunen. Det gjelder alt fra å ta varslere på alvor til ivaretakel­se av beboere i bofellessk­ap. Kommunikas­jonen mellom administra­sjon og politikere bør være bedre enn som så, sier Ali.

Etter å ha mottatt henvendels­er fra varslere som sier de ikke blir tatt på alvor og blir møtt med sanksjoner av Stavanger kommune, mener Ali det er på tide å handle politisk.

– Denne og flere andre saker beviser at kommunen ikke har en åpenhetsku­ltur. Det ønsker vi å gjøre noe med. I den anledning ber vi rådmannen å vurdere opprettels­e av et varsleombu­d i kommunen, sier Ali.

Spørsmålet ble sendt rådmannen søndag, og kan tidligst komme opp i levekårsst­yret på førstkomme­nde møte 6. juni.

Ap mener det nå er bevist at Stavanger kommune mangler en åpenhetsku­ltur. Og foreslår å opprette et varsleromb­ud.

Skeptisk

Høyres Kåre Reiten er skeptisk til å opprette et varsleromb­ud.

– Når et eller annet ikke fungerer i samfunnet foreslår gjerne noen å opprette tilsyn eller ombud. Men det vi trenger er ikke flere tilsynsorg­aner, mer rapportskr­iving og mer byråkrati. Det er bedre å gå inn i sakene og spørre: Hva kan vi gjøre for å få dette bedre til? sier Reiten.

– Hvorfor har ikke dette vært gjort før?

– Det vil vi komme tilbake til når denne saken er klar. Da vil det være anledning til å stille spørsmål til rådmannen, og eventuelt komme med kritikk.

– Vi tar artikkelop­pslaget på største alvor, og bygger en sak på det som kommer frem der, sier direktør Haarr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway