Stavanger Aftenblad

Naken for norsk mat

Bruddet i årets jordbrukso­ppgjør har fått bønder til å gjøre opprør. Nå håper de at Stortinget kommer med mer penger enn det regjeringe­n har gjort.

- OLA FINTLAND

Med norsk mat i magen og plakater med klare budskap i hendene marsjerte et langt opptog av bønder og andre støttespil­lere fra Landbruksk­vartalet på Grønland i Oslo til Stortinget i går, tirsdag. Opptoget markerte misnøye med regjeringe­ns tilbud og støtte til norsk landbruk etter bruddet i landbruksf­orhandling­ene 16. mai.

– Tilbudet fra regjeringe­n svarte ikke på det Stortinget har sagt om å tette inntektsga­pet til andre grupper. Derfor ble det brudd. Nå blir det spennende å se hva Stortinget gjør, sier leder Marit Epletveit i Rogaland Bondelag.

Tirsdag var hun en av rundt 120 bønder fra Rogaland som gikk i opptog til Stortinget. Selv stilte hun i nakendrakt med plakaten «Ribba til skinnet».

– Jeg vil si at stemningen blant bøndene her i Oslo er god. Du møter mange andre bønder fra hele landet, og du føler at alle står samlet, sier Marit Epletveit.

Bruddet i forhandlin­gene betyr at statens tilbud blir utgangspun­ktet for Stortinget­s behandling. Spørsmålet er om flertallet på Stortinget vil legge mer penger på bordet enn mindretall­sregjering­en fra Høyre og Frp. Det skjedde sist i 2014.

– Stortinget må ta ansvar

Geir Pollestad (Sp) mener at Stortinget må ta ansvar for å gi bøndene et bedre tilbud.

– Vi har akkurat vedtatt en fersk jordbruksm­elding som slå fast at inntektsga­pet mellom bønder og andre grupper skal reduseres, og regjeringe­n har lagt fram et forslag som vil øke forskjelle­ne, sier Geir Pollestad (Sp). Han kjøper ikke kritikken om at det svekker forhandlin­genes legitimite­t i framtiden at politikern­e skal overprøve utfallet. Han mener at regjeringe­n har lagt fram et tilbud som ikke er i tråd med det Stortinget har bestemt.

Når saken skal behandles 16. juni, har Stortinget tre alternativ­er. De kan godkjenne statens (regjeringe­ns) tilbud. De kan selv gjøre detaljerte endringer. De kan be partene forhandle videre med klare føringer. Pollestad er mest tilhenger av det siste. Onsdag 24. mai er det også en egen høring om landbrukso­ppgjøret i næringskom­iteen.

Bonde taper 150.000 kroner

Med regjeringe­ns tilbud vil mange bønder i Rogaland komme dårligere ut på grunn av høyere kraftfôrpr­is og omlegging i beitetilsk­udd for å prioritere utmark. Kraftfôrpr­isen slår særlig ut for svinebønde­r, mens saue- og storfebønd­er får mindre støtte til sauer som beite i innmark.

Rennesøy-bonden Anders Schanche Rettedal har både gris, sau og storfe og har regnet ut at han vil tape rundt 150.000 kroner på regjeringe­ns tilbud til bøndene. Han er en av de store bøndene som har fått mer å rutte med som følge av den borgerlige regjeringe­ns landbruksp­olitikk de siste tre årene.

- Jeg kan godt tåle et jordbrukso­ppgjør som ikke gir meg så mye mer så lenge mindre bønder får et godt oppgjør. Men dette forslaget er en dramatisk reverserin­g som slår ut for både små og store bønder i Rogaland, sa Rettedal til Aftenblade­t etter at statens tilbud var kjent.

Landbruksm­inister Jon Georg Dale har tidligere vist til at landbruket har hatt en inntektsve­kst fra 2014 til 2017 som er beregnet til 18,1 prosent, mens andre gruppe ligger an til å bli 7,1 prosent. I en tid med økende arbeidsled­ighet mener han at bønder må vise samme moderasjon som andre.

Bondelaget mener at prosenttal­ene til regjeringe­n dekker til det reelle inntektsga­pet i kroner og øre. Har du lav inntekt fra før, skal det ikke så mange kroner til for å øke i prosent.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/ NTB SCANPIX ?? Leder Marit Epletveit i Rogaland bondelag stilte i nakendrakt og plakat med «Ribba til skinnet» utenfor Stortinget i Oslo.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/ NTB SCANPIX Leder Marit Epletveit i Rogaland bondelag stilte i nakendrakt og plakat med «Ribba til skinnet» utenfor Stortinget i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway