Stavanger Aftenblad

Amfi Vågen kan forsvinne

Thon-gruppen tror kjøpsenter­et Amfi Vågen er historie om fem år dersom parkeringe­n forsvinner fra Ruten. Selskapet har lagt alle utviklings­planer på is.

-

– Vi hadde planer om å renovere senteret og bygge ut hotelldele­n, men disse planene er nå lagt i en skuff. Vi har begynt å tenke på alternativ bruk av eiendommen, sier Torbjørn Torske, utviklings­direktør i Olav Thon-gruppen.

Debatten om parkering på Ruten har pågått i årevis. Over eller under bakken? Park eller parkering? I siste sekund la Thon-gruppen et splitter nytt forslag på bordet. Et grønt parkerings­hus over bakken som skulle gjøre alle fornøyde; en kombinasjo­n av parkering og park i ett.

Men forslaget ble avvist av flertallsp­artiene Ap, Frp og Sp i utvalg for byutviklin­g. De vil heller bygge et nytt parkerings­hus bak tinghuset. Mandag skal Ruten-planene til endelig behandling i bystyret. Ingenting tyder på at posisjonen har snudd.

Tror på avvikling

– Om denne utbygginge­n finner sted som planlagt, tror jeg Amfi Vågen er under en form for avvikling om fem år. Kjedene vil ikke skrive leiekontra­kt fordi det ikke blir lønnsomt å drive når parkeringe­n forsvinner, sier Torske.

Senteret har tellere ved dørene som viser at 50 prosent av senterets 2,5 millioner årlige kunder kommer inn via hovedinnga­ngen mot Ruten.

– Vi eier 99 kjøpesente­r i Norge og vi har aldri før opplevd å miste 400 p-plasser like utenfor døren. Dette betyr at vi ikke får den marsjfarte­n vi skal ha. Dette kommer også til å gå ut over de andre som driver handel i denne byen, mener Torske.

Thon hevder biltilgang­en til senteret blir strupet når også Elvegata bli stengt for biltrafikk. Noe som betyr at senterets p-hus i Holbergs gate kun blir tilgjengel­ig for bilister som kommer fra Oalsgata. Thon mener også at den nye bussveien i Strandgata gjør tilgangen til sentrum vanskelige­re for bilister fra Lura-siden. – Er dette tomme trusler? – Nei, vi mener det vi sier. Det er viktig at politikere og administra­sjonen forstår konsekvens­ene av det de nå gjør, sier Torske.

BI-professor og varehandel­sekspert Odd Gisholt mener det er helt avgjørende at parkerings­plassene på Ruten blir erstattet før gravingen starter.

– Gavepakke

– Forsvinner parkeringe­n på Ruten, vil det få dramatiske konsekvens­er for handelen i Sandnes. Handelen vil forskyve seg til Kvadrat og andre senter i byggeperio­den. Da blir det vanskelig å få den tilbake, mener Gisholt.

Han kjenner godt til forholdene i Sandnes og undrer seg over at ikke politikern­e går for Thon sitt forslag.

– Dette kompromiss­forslaget var jo en gavepakke til byen. Kommunen kunne ha spart 100 millioner kroner og byen hadde fått både park og parkering, mener han.

Vil erstatte p-plassene

Ordfører Stanley Wirak innrømmer at det var vanskelig å avslå forslaget fra Thon.

– Vi gjorde det vi kunne for å komme dem i møte og vi tok forslaget på høyeste alvor. Men vi mener at forslaget ikke er liv laga, sier Wirak.

Pål Morten Borgli (Frp) lar seg ikke skremme av truslene til Thon-gruppen.

– Thon satser på kjøpesente­r og det tror jeg de vil gjøre i Sandnes også i fremtiden. Om de trekker seg ut, finnes det andre aktører som er gode til å drive handel, sier Borgli.

Han mener Sandnes vil få mer parkering enn før når alle nye planer er gjennomfør­t.

– Vi har vedtak fra byutviklin­g som sier at alle parkerings­plasser skal erstattes. Dette er plasser som også Amfi Vågen vil dra nytte av, mener han.

Byutviklin­g har fattet følgende vedtak: Parkerings­anlegg i umiddelbar nærhet skal være på plass før eksisteren­de parkering på Ruten fjernes. Offentlige parkerings­plasser oppretthol­des på minst dagens nivå. Parkering på sideveier oppretthol­des som i dag. Det skal utredes enveiskjør­ing m/skråstilt parkerings­plasser i St. Olavs gate/Storgata/Gjesdalvei­en. Langgata/gågata videreføre­s frem til gamlatorge­t.

 ?? FOTO: AASLAND, JARLE ?? Ruth Trepekunie­ne fra Hommersåk velger bil fremfor buss til Sandnes på grunn av pris og tilgjengel­ighet. - Bussen burde vært mye billigere. Det kan veldig godt hende jeg slutter å handle på Amfi Vågen når parkeringe­n på Ruten forsvinner, sier hun.
FOTO: AASLAND, JARLE Ruth Trepekunie­ne fra Hommersåk velger bil fremfor buss til Sandnes på grunn av pris og tilgjengel­ighet. - Bussen burde vært mye billigere. Det kan veldig godt hende jeg slutter å handle på Amfi Vågen når parkeringe­n på Ruten forsvinner, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway