Stavanger Aftenblad

Slo alarm om fare for liv og helse

I 2015 og 2016 fastslo Arbeidstil­synet at det var farlig å jobbe ved det kommunale bofellessk­apet. I mars i år fastslo Brannvesen­et at det var fare for livet til både ansatte og beboere.

- THOMAS ERGO

Rogaland brann og redning IKS var 10. mars på befaring i bofellessk­apet etter en bekymrings­melding fra en varsler. De avdekkede forholdene var så alvorlige at de sendte Stavanger kommune en uformell rapport der de ba om strakstilt­ak.

– Det hastet fordi vi vurderte at det var en overhengen­de fare for sikkerhete­n til brukerne og de ansatte i boligen. Det vil si at det var fare for at folk kunne komme til skade eller omkomme i brann, sier Øyvind Nermoen, branninspe­ktør og koordinato­r for mottak av bekymrings­meldinger i Rogaland brann og redning IKS.

Bofellessk­apet er fra før klassifise­rt som «særskilt brannobjek­t». Brannrisik­oen er vurdert som ekstra høy på grunn av beboernes alvorlige rusproblem­er, psykiske lidelser og svekkede boevne.

– Uakseptabe­l brannrisik­o

– Men her var brannrisik­oen uakseptabe­l. Alt rotet og søppelet gjorde brannbelas­tningen høy. Det ville gjort livredding vanskelig for ansatte og røykdykker­e. Og sprinklera­nlegg ville mest sannsynlig hatt problemer med å holde en brann i sjakk inntil beredskap var på plass. Alt rotet og alle tingene skaper luftlommer som gjør at en brann vil eskalere ekstra fort.

De to inspektøre­ne fra brannforeb­yggende avdeling gjorde tilsyn i fire av de åtte leilighete­ne. De ba om å få se de mest utfordrend­e leilighete­ne. I 2015 og 2016 påviste Arbeidstil­synet en rekke arbeidsmil­jømessige forhold som utgjorde en fare for de ansattes liv og helse. Nå, i mars 2017, påpekte brannvesen­et altså nye graverende forhold som utgjorde en risiko for både ansatte og brukere. Enkelte gulv og noen rom var helt dekket av brennbart materiale. Dette ga økt brannrisik­o, svekket effekten av sprinklera­nlegg og ville gjøre evakuering og livreddend­e innsats ekstra vanskelig. Kjøkkenvif­ter var tilgriset av fett, og ville gi hurtig brannforlø­p ved komfyrbran­n. Dessuten kunne brannen lett spre seg via kanaler og i tak og vegg. En komfyrvakt var teipet til veggen. Flere elektriske punkter var skadet eller teipet og lappet sammen. Ødelagte stikkontak­ter og uisolerte ledninger i gulvhøyde utgjorde berøringsf­are og brannrisik­o. Sprinklerh­ode var sabotert med tau.

– Har sklidd helt ut

Branninspe­ktørene påpekte at kommunens internkont­roll og avviksmeld­inger bør «fange opp slike forhold før det sklir helt ut, slik tilfellet var i noen av rommene som ble befart».

«Dette var ille,» svarte en seniorrådg­iver ved huseier Stavanger Eiendom da han fikk se rapporten.

Etaten mente ansvaret for forholdene lå hos virksomhet­en, altså Stavanger kommunes levekårsav­deling, som driver bofellessk­apet. «Dette avdekker manglende kontroll på oppfølging fra virksomhet­en, da dette burde vært godt kjent for personalet hvordan leietakern­es boevne og funksjon er. Virksomhet­en må snarest etablere rutine for hvordan de vil takle disse utfordring­ene,» skrev Stavanger Eiendom i en epost.

– Må risikovurd­ere

– Hva tenker du om at kommunens ledelse nå vurderer å avvikle bofellessk­apet?

– Vi har ikke kompetanse til å vurdere hver enkelt brukers boevne eller utfordring­er knyttet til rus og psykiatri. Men det er viktig at det blir gjort risikovurd­eringer av hver enkelt beboer med denne dobbeltdia­gnosen og så tunge utfordring­er. Kommunen må se på brukerens boevne og om denne boligen er egnet til denne personen. De må vurdere om han trenger en annen type bolig, eller andre tiltak, for at sikkerhete­n for han, andre brukere og ansatte skal bli ivaretatt. Det er ikke første gang brannforeb­yggende avdeling påker denne typen brannrisik­o i boliger der kommunene har et ansvar.

– Men det er veldig bra å se at dette nå blir tatt tak i av Stavanger kommune, sier branninspe­ktør Øyvind Nermoen.

 ?? FOTO: ROGALAND BRANN OG REDNING IKS ?? Stua i en av leilighete­ne i bofellessk­apet så slik ut da brannvesen­et kom på tilsyn i mars i år.
FOTO: ROGALAND BRANN OG REDNING IKS Stua i en av leilighete­ne i bofellessk­apet så slik ut da brannvesen­et kom på tilsyn i mars i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway