Stavanger Aftenblad

– Det skal ikke være mulig å slippe noen så langt ned

- THOMAS ERGO

Verge Olaf Nygaard mener bofellessk­apets ansatte må gå inn i Beboer 403s leilighet. vaskes helt ned. Men det går bare et par uker før leilighete­n kan være like skitten, nedsøplet og rotete.

– Jeg tror ikke folk kan forestille seg hvor ille det er. Det skal ikke være mulig å slippe noen som bor i kommunal regi så langt ned, bare fordi han sier han ikke vil ha hjelp.

– Hva må gjøres, slik du ser det?

– Han må rett og slett følges bedre opp, slik at han har et verdig liv. De ansatte mener for eksempel at de ikke kan gå inn og gjøre rent, med mindre han sier det er greit. Men han evner ikke å se behovet. Det er bare å gå inn og gjøre det. Det er bare å si hva man vil og hvorfor, og så gjøre det.

– De syns det er ekkelt

– Hvorfor gjør ikke kommunen det, tror du?

– Fordi de ansatte syns det er ekkelt. Det er så enkelt som det.

– Handler dette om de ansatte eller om ledelse?

– Det er jo en lett blanding. En leder vegrer seg for å dytte ansatte inn i en leilighet som dette. Mens en ansatt sier at dette er for ekkelt. «Det står ikke i min stillingsi­nstruks at jeg skal gjøre dette. Jeg skal ikke inn i den verste dritten.»

Arbeidstil­synet fastslo under flere tilsyn i 2015 og 2016 at bofellessk­apet var en svært farlig arbeidspla­ss.

– Ja, de har påpekt det. Men på huset har de verneutsty­r, i første rekke hansker, slik at du ikke blir stukket av brukte sprøyter. Jeg mener at dette ikke er så vanskelig. Men de har kjørt seg litt fast.

Skeptisk til Høyre-forslag

– Høyres Kåre Reiten sier kommune ikke kan tillate slike svinestier. Han mener loven må endres så kommunen kan bruke mer tvang, og at det må bygges sentralins­titusjoner for de sykeste beboerne med dårligst boevne?

– Jo, men skal man bare putte disse personene inn i en hule, slik at ingen ser hvor ille de har det rundt seg? Det må være en form for verdighet. Det er ikke vits i å lage nye institusjo­ner for å sørge for den verdighete­n. Men Reiten har rett i at når det har vært så ille så lenge som nå, må kommunen innse at den ikke har fått det til. Noe må gjøres.

– Varslerne sendte deg filmen fra Beboer 403s leilighet i 2015. Han er umyndig og du er vergen hans. Har du gjort nok for ham?

– Ja, jeg har sendt inn disse vaskefolke­ne mine, og de har fått det til. Men dette må holdes ryddig og rent jevnt over. Det nytter ikke å rengjøre hver tredje måned.

– Det du sier er at de ansatte må brette opp ermene?

– Ja. Og så må de som jobber der vite at «her er det sånn». De må synes det er givende å få dette til, sier Beboer 403s verge Olaf Nygaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway