Stavanger Aftenblad

Dirdal-stengning ødelegger for Kjerag og Preikestol­en

– Nå sender jeg folk til Trolltunga over Setesdal og sier det er bedre å få med seg disse to enn å kjøre til Preikestol­en, sier Henrik Lilleheim, driftsansv­arlig på Kjerag parkering.

- TOR INGE JØSSANG

Turistseso­ngen til Kjerag startet i midten av mai, men bare en uke etterpå ble hovedfarts­åren til turistattr­aksjonen stengt.

– Stenging av veien i Dirdal må jo være det verste som kan gjøres for turister som skal mellom Preikestol­en og Kjerag, og fra Stavanger til Kjerag, mener Henrik Lilleheim.

Søndag stengte veien i Dirdal og den skal holdes stengt i tre måneder. Dermed må trafikante­r kjøre via fylkesvei 503 Gloppedale­n. Det vil bli kolonnekjø­ring fra Veen hver halvtime og Byrkjedal hver time fra 07.0017.00. Utenom disse tidene er veien åpen for ferdsel.

Kjøreturen mellom Kjerag og Preikestol­en tar normalt cirka 3,5 timer. På grunn av omkjøringe­n er det 1 time ekstra, pluss venting på kolonnekjø­ring. Mandag var skiltingen mangelfull, ifølge parkerings­vakten.

– Det er altfor dårlig skilting, og bare på norsk. Absolutt alle som kom kjørende fra Stavanger hadde kjørt feil. Det samme gjelder skilting tilbake til Stavanger og Preikestol­en for de som kommer fra Oslo og her fra Kjerag. I tillegg er det ikke noe informasjo­n om kolonnekjø­ring, så de står og venter i 45 minutter for det i tillegg, beklager Henrik Lilleheim.

Bedre skilting

Audun Rake i Lysefjorde­n Utvikling har ansvaret for turisttraf­ikken på Kjerag.

– Dette er ikke noe særlig, det er for lite informasjo­n. Turistene kjører feil. Dette må løses med skilting på flere språk, blant annet langs E39 og i Oltedal. Omkjøring må varsles både fra nord og sør. Omveien er ytterliger­e forlenget på grunn av kolonnekjø­ring i Gloppedale­n.

Allerede tirsdag var skiltingen forbedret, ifølge Johan Gismervik i Statens vegvesen.

– Vi skiltet mer på engelsk natt til tirsdag, og skal se om vi trenger større skilt på E39 ved Limavatnet på Ålgård. Problemet er at når turistene skal til Lysebotn og Kjerag, så bryr de seg ikke om at FV45 (Hunnedalsv­egen) er stengt. Det er sånne ting vi ser etter hvert, og vet at vi kanskje må gjøre tilpasning­er. Når man stenger en slik vei om sommeren, vet vi at det blir en utfordring. Det må vi bare si. Vi er på saken og prøver å tilpasse det best mulig., sier Gismervik.

Ferje fra 9. juni

Når turistferj­a på Lysefjorde­n kommer i drift, kan dette avhjelpe litt. MF «Eid» har plass til 35 biler og 146 passasjere­r. Den starter å gå 9. juni.

– Men det er ikke mange den tar når det er flere hundre som skal kjøre mellom Preikestol­en og Kjerag, sier Rake.

Prognosen er at 300.000 turister til Preikestol­en og 100.000 til Kjerag i 2017. Veistengni­ngen kan slå negativt ut.

– De som vil gå, finner nok fram. Men jeg tenker på ulempen de opplever. Det er ikke bra. Vi lurer jo på hvorfor de legger utbedringe­ne i turistseso­ngen. Trøsten er at veien blir mye bedre til slutt, sier Rake.

Ifølge NRK er det nødetatene som har ønsket at arbeidet skal gjøres om sommeren, når det er best flyvær for legeheliko­pteret. I tillegg er det bedre for både bedrifter og skolen at veien er stengt i en periode med ferieavvik­ling.

 ??  ?? Tre måneder er veien stengt i Dirdal.
Tre måneder er veien stengt i Dirdal.
 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Henrik Lilleheim på Kjerag parkering.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Henrik Lilleheim på Kjerag parkering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway