Stavanger Aftenblad

Katastrofe­n vært unngått.

-

Slik oppsummere­r Emil Aal Dahle Kielland-ulykken. Han beskrives som ekspert på stabiliser­ing, og Alexander L. Kiellandpl­attformen gikk rundt nettopp da den mistet stabilitet­en.

– Alexander Kielland-ulykken skyldes to forhold: For det første knakk D-søylen og plattforme­n la seg over i stabilt sideleie. Men dette var ikke nok til å forårsake en katastrofe. Plattforme­n kunne blitt liggende slik, men de åpne dørene førte sjøvannet inn i plattforme­n og den begynte å krenge mer.

Etter tjue minutter gikk plattforme­n helt rundt. 123 mennesker omkom.

Granskings­kommisjone­n bestilte rapporten fra Dahle i 1980, men la ikke vekt på Dahles beregninge­r da de trakk konklusjon­en sin.

Rapporten bortgjemt

Konklusjon­ene i Dahles rapport er blitt liggende i Riksarkive­t i Oslo i 36 år fram til det ble funnet i forbindels­e med boka, «Råolje» i fjor.

Selv har Dahle holdt en lav profil og tok aldri noen faglig debatt med granskings­kommisjone­n i offentligh­eten. Han ble invitert til høringen etter at rapporten hans ble funnet i Riksarkive­t.

– I dag har jeg tatt sjansen på å gå inn i løvens hule. Det er første gang at jeg ser overlevend­e i øynene etter ulykken, sa ingeniør og maritim ekspert, Emil Aal Dahle.

Tirsdag møtte han et 40-talls overlevend­e og etterlatte etter Alexander L. Kielland-katastrofe­n.

Enig med franskmenn­ene

Dahles konklusjon­er om at plattforme­n veltet raskere på grunn av åpne dører, er samme konklusjon som den franske granskinge­n kom fram til i 1985.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway