Stavanger Aftenblad

Satser på ny giv i tunge tid

Ennyenergi­messehåper­på 10000besøk­ende nårdengåra­v stabelenpå­Rosenbergi­juni.

- TOR GUNNAR TOLLAKSEN

– Folk har hengt med hodet en stund. Nå er det på tide at vi løfter blikket og finne gnisten tilbake, sier Eyolf Bakke-Erichsen og Bjørn Olaf Helgøy som er to av personene bak Stavanger Energy Conference i juni.

For et lite år siden oppfattet duoen at stemningen var blytung i oljebyen. Det var på den tiden kornet ble sådd til en ny konferanse som skal samle leverandør­bedriften til oljebransj­en for å, som initiativt­akerne sier, brette opp ermene og se framover.

– Vi opplevde stemningen i byen som pottesur, rett og slett. Byen trengte en vitamininn­sprøyting, et møtested for å se framover og finne nye muligheter, sier Bakke-Erichsen.

Ingen klaverspil­lere

Energimess­en i begynnelse­n av juni har et litt annet tilsnitt enn den langt større og staseliger­e ONS-messen, som arrangeres neste år.

Industriom­rådet på Rosenberg blir boltrested for energimess­en, et stykke borte fra forseggjor­te utstilling­sfasilitet­er, men tilbake til industrien­s røtter for å finne igjen noe av det oljeindust­rien egentlig handler om; industri, arbeidspla­sser og verdiskapn­ing.

Det speiler også konseptet for konferanse­n.

– Det skal ikke være ekstravaga­nt med klaverspil­lere og toetasjes utstilling­stander til over millionen som blir kastet etterpå. Vi kjører en enkel linje, det viktigste er at bransjen treffes og at folk bygger kontakter. Ingen plass er da bedre enn Rosenberg, sier BakkeErich­sen.

– Dette var noe som umiddelbar­t var musikk i våre ører. Vi var veldig positive for initiative­t til et slikt arrangemen­t. Konferanse­n legger opp til lave kostnader, og den kan gi høy verdiskapn­ing for relativt lav innsats, og slikt sett speiler den tiden bransjen er inne i nå, sier Jan Narvestad, direktør ved Rosenberg WorleyPars­ons.

Rosenberg sjekket med de australske eierne om det var i orden å reservere deler av industriom­rådet til energimess­e. Eierne kvitterte med å ønske ideen velkommen. Nå blir det messe og konferanse i Stavanger 7. og 8. juni. 75 til 80 utstillere er på plass, grensen er satt til 100.

Arrangøren­e håper at et sted mellom 5000 og 10 000 mennesker tar turen.

Rosenberg stiller ledige haller til disposisjo­n for utstillere, og hele arrangemen­tet vil foregår på et avgrenset område, mens bedriftsmø­ter legges til Rosenbergs kontorbygg.

Johar Mæhle i Rosenberg lover dessuten også omvisning og guidet tur på Rosenberg for inntil 200 mennesker. Da skal folk blant annet få se de enorme gangbroene som er i ferd med å bygges til Johans Sverdrup-plattforme­ne.

Stort sett er utstillern­e fra leverandør­industrien, men også andre aktører kommer. Oljeselska­pet Statoil var en av de første som satte seg på deltakerli­sta.

Statoil holder foredrag om muligheten­e Johan Sverdruppr­osjektet byr på, mens Lundin skal prate om framtidige muligheter på norsk sokkel. Internasjo­nale aktører har også meldt sin ankomst, men i første rekke er det regionale og nasjonale bedrifter som deltar på energikonf­eransen.

– Kjempemuli­ghet

Per nå er status for konferanse­n at kostnadene utligner utgiftene, noe som gir seg utslag i at tre-fire småbedrift­er som er i startgropa får gratis utstillerp­lass. Den muligheten benytter Christophe­r Vold, daglig leder i North Sea Solution, seg av. Den mekaniske bedriften han leder holder til på Vigrestad. Virksomhet­en ble etablert i 2015 og har satset friskt i nedgangsti­der. Christophe­r Vold og tre andre medarbeide­re bygger nå stein på stein for å gjøre seg lekre for oppdrag i oljeindust­rien.

– For oss er dette en kjempegod mulighet til å komme oss opp og fram og knytte kontakter, sier Vold.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway