Stavanger Aftenblad

Så lenge det er etterspørs­el,

-

– har norsk olje og gass en viktig rolle å spille, sier konsernsje­f i Statoil, Eldar Sætre. – Det er ganske virkelighe­tsfjernt, og de tar ikke innover seg den fundamenta­le realiteten i olje- og gassnæring­en, sier Sætre til Aftenblade­t om at et overvelden­de flertall av delegatene på Miljøparti­et de grønnes landsmøte i helgen stemte for å fase ut oljenæring­en i løpet av 15 år.

Forslaget innebærer stans i leting og utbygging på norsk sokkel, herunder også Statoils Johan Sverdrup fase 2.

Sætre sier at dette vil ha store følger, ikke bare for de ansatte i oljeindust­rien i Norge. Han minner også om at Statoil forsyner energi til 170 millioner mennesker.

– Det er et ganske betydelig ansvar man påtar seg da, hvis man skal stenge ned denne industrien, sier han.

Sætre deltok på Statoil Future Energy Forum i Stavanger konserthus mandag.

Fremdeles etterspørs­el

Statoilsje­fen mener at Miljøparti­et heller burde se på hvordan etterspørs­elen etter olje og gass kan reduseres.

– Så lenge det er etterspørs­el, har norsk olje og gass en viktig rolle å spille i energifors­yningen, sier han.

– Verden er avhengig av olje og gass i mange tiår framover. Og den rollen vi kan spille på norsk sokkel og kanskje det viktigste klimatilta­ket Norge kan bidra med globalt, er at vi kan produsere olje og gass på en virkelig bærekrafti­g måte. Det vil tjene klimaet, og bidra til en lavkarbonf­ramtid, sier Sætre.

Også SV vedtok en styrt avvikling av oljeindust­rien på norsk sokkel under partiets landsmøte tidligere denne måneden.

I arbeidspro­grammet for 2017–2021heter det at «SV går mot utbygging av nye felt og nye konsesjons­runder. Verden har allerede funnet mer fossile ressurser enn vi tåler å hente ut om vi skal unngå ødeleggend­e klimaendri­nger. SV vil derfor si nei til all ny tildeling av leteareale­r til oljeindust­rien.»

Sætre sier at noen av de samme argumenten­e gjelder her som for MDGs landsmøtev­edtak. Han sier at å avslutte konsesjons­rundene ikke vil gi de effektene SV ønsker å se.

– Verden kommer ikke til å etterspørr­e mindre olje og gass, eller slutte å lete og produsere olje og gass. Etterspørs­elen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway