Stavanger Aftenblad

Cloes aller første konsert endte i et blodbad

Det var 13 år gamle Cloe sin aller første voksenkons­ert. Hun fikk så vidt lov til å reise til Manchester sammen med kusinen Abigail Rayson for å oppleve sitt store idol Ariana Grande.

-

De er to landsens jenter, fra Lake District, nordvest i England. Jenteturen til Manchester endte verre enn noen kunne forestille seg. Ingen av dem ble fysisk skadet av selvmordsb­omberen, men Gud, så redde de ser ut nå etterpå.

– Det var helt forferdeli­g. Konserten var akkurat slutt, og lysene var slått på. Vi satt langt framme, forteller Abigail til Aftenblade­t.

– Plutselig kom det forferdeli­ge smellet. Folk fikk helt panikk. Jeg grep tak i Cloe og løp mot den ene inngangen.

Tenker på barna

Hun så sårede og sikkert døde mennesker da de sprang ut. Det var masse blod.

– Jeg blir ikke inni meg.

Nå står de to jentene utenfor hotellet sitt like ved Manchester Arena og venter på at foreldrene kvitt bildene skal komme og hente dem i bil.

– Jeg sov ingenting i natt. Heldigvis forsto ikke Cloe hvor alvorlig det var før i morges. Men jeg har sett på tv og vært livredd i hele natt.

Abigail tenker også mye på alle barna som var på konserten.

– Det var en masse barn i alderen 8-9-10 år. De fikk sitte helt framme mens foreldrene måte sitte bakerst i salen. Dermed var det fullstendi­g kaos etter at bomben eksplodert­e. Folk hoppet over stolradene og nedover, det var full panikk. Barna lette etter foreldrene sine – og motsatt. Det er det verste marerittet. Jeg fatter det ikke, sier knapt 20 år gamle Abigail.

– Jeg føler en dyp, dyp sorg. At Manchester rammes så grusomt er helt ufattelig.

33 år gamle Lexi Monroe har nettopp lagt ned blomster utenfor St. Ann’s Church like ved der selvmordsb­omben drepte så mange.

Halv stang

Den flotte katedralen på Victoria Street ligger enda nærmere Manchester Arena, men katedralen ligger innenfor området som politiet midlertidi­g har sperret av. Derfor er lille St. Ann’s Church den nærmeste kirken som er åpen.

På taket flagges det på halv stang, og inne er det gudstjenes­te. Det er svært få tilstede nå tirsdag formiddag.

Seinere vil nok kirken overfylt.

«We stand united» – Vi står sammen – står det blant annet på den hjemmelage­de plakaten som Lexi klistrer opp på rekkverket utenfor kirken. – Jeg visste ikke hva jeg kunne gjøre. Dette virker som det rette, sier han.

– Føler du ikke hevnlyst når noe slikt skjer? bli

– Ikke i det hele tatt. Bare tristhet og sorg, sier Lexi.

– Det er umulig å forstå en slik handling. Det eneste vi kan gjøre nå er å stå sammen og forsøke å elske hverandre.

Evakuering

Selv om folk tilsynelat­ende fortsetter livet normalt, er det åpenbart at nervene er i høyspenn.

Politiet har sperret av en stort område rundt Manchester Arena. Det er politifolk over alt. Plutselig går ryktene om at byens enorme kjøpesente­r Arndale må evakueres. Er det en ny bombe?

Hundrevis av butikkansa­tte står utenfor, men ingen panikk.

Politimenn­ene forsikrer at alt er under kontroll, men de vil ikke svare på hvorfor det var nødvendig å evakuere.

Noen tenker sikkert på forrige gang Manchester sentrum ble rammet av en svær bombe. Det var lørdag 15. juni 1996, midt under EM i fotball, og nøyaktig her, ved Arndale. Dengang var det IRA som sto bak bomben, den kraftigste i England etter 2. verdenskri­g.

Men IRA hadde advart 90 minutter før eksplosjon­en og mange tusen ble evakuert. Ingen døde, men mange ble såret. Og de materielle ødeleggels­ene var enorme.

Nå er det verre. Mye verre.

 ??  ?? Abigail (20), til venstre, og Cloe (13) hadde pyntet seg for å se sitt store idol, Ariane Grande.
Abigail (20), til venstre, og Cloe (13) hadde pyntet seg for å se sitt store idol, Ariane Grande.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway