Stavanger Aftenblad

– Vi må være forberedt på nye terrorangr­ep

–Angrep på myke mål vil ikke stoppe med terroren mot konsertare­naen i Manchester. Det vil komme flere angrep, og vi kan ikke forutse når det vil skje, sier Lars Gule.

- DAG-HENRIK FOSSE

Gule er ekstremism­eforsker ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

– Alle terrorangr­ep er overrasken­de, sier Gule til Aftenblade­t.

Mer brutal

– Terroriste­r kommuniser­er ofte et budskap de vil ut med. Tidligere så vi gisseltagn­ing, der flykaprere truet med å drepe passasjere­r. Nå er terroren mer brutal, rettet mot hvem som helst.

Han sier det er vanskelig å tidfeste når dette skiftet skjedde.

– Men vi har i det siste sett brutale angrep mot vanlige mennesker en rekke steder både i Paris, Nice, Berlin, London, Stockholm, og nå Manchester.

– Det var også det som skjedde under terrorangr­epet mot USA 11. september 2001, der 3000 mennesker ble drept. Men dette var et godt planlagt, og ressurskre­vende angrep, der resultatet var overrasken­de positivt for terroriste­ne siden de klarte å drepe så mange, og for oss andre skremmende negativt, sier han.

Etterforsk­ningen viste at Osama bin Laden og Al-Quaida sto bak, men de påtok seg aldri skylden. Bin Laden kjempet en hellig krig mot alle vantro, også vanlige mennesker.

Skille

Forskeren skiller gjerne mellom høyreekstr­emister, som vil skape politisk ustabilite­t, usikkerhet gjennom å skade flest mulig, og venstreeks­tremister som har et mer spesifikt budskap, men hvor det ikke er nødvendig å drepe flest mulig. Ekstreme islamister, som At-Quaida og Den islamske stat (IS), fører derimot en hellig krig og da kan det være et mål å ramme flest mulig.

– Slik er islamistis­k ekstremism­e en form for høyreekstr­emisme, sier Gule. – Hvorfor angriper terroriste­ne såkalte myke mål på steder der mange mennesker er samlet? – Myke mål er en mulighet til å gjøre stor skade med enkle virkemidle­r, som en lastebil som kjører inn i en folkemengd­e, selvmordsb­ombere eller enkle eksplosive­r.

– Hvis sprengstof­fet er mer avansert, er sannsynlig­heten stor for at terroriste­n tilhører en gruppe med ressurser. Hvis ikke, er det grunn til å tro at den som angriper er en «ensom ulv» eller er uten en direkte tilknytnin­g til et større nettverk, sier han.

Det er langt vanskelige­re for terroriste­r å angripe fremtreden­de politiske ledere, bygninger, organisasj­oner og institusjo­ner som er sikret på en helt annen måte enn en konsert-arena eller store menneskeme­ngder.

– Angrip de vantroende

Han understrek­er at angrep på alminnelig­e mennesker ikke er noe nytt.

Og det er ikke bare Al-Quada som angriper sivile.

Abu Muhammad al-Adnani, som var talsperson for IS, inntil han ble drept i fjor sommer, oppfordret til å angripe alle vantro. Det var de som var fienden, også alminnelig­e mennesker, sier Gule.

Aldri 100 prosent

– Hvordan kan samfunnet beskytte seg mot terrorisme? – Vi kan ikke og bør ikke beskytte oss 100 prosent mot dette. Da får vi et autoritært og totalitært samfunn med mer overvåking og større innskrekni­ng i friheten vår. Også i regimer vi ikke ønsker å sammenlign­e oss med, lykkes terroriste­r, sier han.

Smitteeffe­kt

–Har terrorangr­ep smitteeffe­kt? – Det er helt klart en «copycateff­ekt», men det er likevel vanskelig å forsvare seg mot fordi den rammer så tilfeldig og uventet. – Hvordan skal vi forholde oss til terrorfare­n? – Sjansen for at du og jeg rammes av terror, er minimal. Det er langt større sjanse for hjemmeulyk­ker og trafikkuly­kker, sier Gule.

Ikke la oss styre

– Vi må ikke la våre liv styres av mulige terrorangr­ep og overdreven redsel for terror, men leve så normalt som mulig. – Hva gjør et terrorangr­ep med oss; de som opplever det direkte, nære pårørende eller oss som opplever det på avstand? – Terror skaper frykt og avsky. Hos dem som blir direkte berørt, skjer en traumatise­ring. Det som bekymrer meg er at dekningen i etermedien­e er repeterend­e. Tv-stasjonene viser de samme klippene om og om igjen. For de pårørende og de som var nær på hendelsen får vi en traumefors­terkning som trolig påvirker den psykiske helsen negativt. Vi så også dette etter 22. juli-angrepet, sier Lars Gule.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX ?? – Vi kan ikke beskytte oss 100 prosent mot slike angrep som det i Manchester, sier Lars Gule. Han er ekstremism­eforsker ved Høyskolen i Oslo og Akershus.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX – Vi kan ikke beskytte oss 100 prosent mot slike angrep som det i Manchester, sier Lars Gule. Han er ekstremism­eforsker ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway