Stavanger Aftenblad

Den britiske skolen snakker seg gjennom terroren

- ELISABETH SEGLEM

– Det er forferdeli­g, sier assisteren­de rektor Fiona Rhodes til Aftenblade­t om bomben som drepte 22 og skadet 59 skadet etter en Ariana Grande-konsert i Manchester mandag kveld.

– Angrepet var rettet mot barn, og det er grusomt og sjokkerend­e, fortsetter Rhodes.

To bombetrusl­er

I skolegårde­n er elevene på vei inn til en ny skoledag. De blir tatt imot av kontaktlær­erne, som vil snakke om det som har skjedd.

– Vi prøver å tone det ned. Barna kan også bli redde, sier Rhodes.

Skolen opplevde selv to bombetrusl­er i løpet av en uke i 2016, i likhet med flere skoler i Europa.Dette var hendelser som ble bearbeidet i ettertid, men som fortsatt er friskt i minnet.

– Kanskje blir noen elever ekstra berørt som følge av dette, jeg vet ikke. La oss bare håpe det stopper, sier Rhodes.

Hun tar vennlig imot i resepsjone­n i hovedbygni­ngen. Inkludert førskole og videregåen­de, teller Den britiske skolen rett i underkant av 500 barn mellom 18 måneder og 18 år.

– Lærerne har 15 minutter hver morgen med klassene. Da snakker de også om hva som skjer i nyhetene med de eldre barna, forteller Rhodes.

Selv hørte om Fiona Rhodes om angrepet på Manchester Arena da hun våknet noen få timer tidligere. Skolen har gått gjennom samme prosedyre med elevene før, blant annet etter terroren i Paris. Mange av elevene er franske.

– Men hva kan vi si? Det er en grusom verden og vi trenger å være trygge. Våre ansatte er alltid tilgjengel­ig dersom noen trenger å snakke eller er direkte berørt, sier Fiona Rhodes.

Den britiske skolen i Stavanger har tre lærerstude­nter utplassert fra et universite­t i Manchester. De kom for en uke siden og skal være i Stavanger i til sammen fire uker.

– Jeg gråt i morges. Konsertlok­alet ligger ved togstasjon­en, og det faktum at dette skjer så nært et sted jeg ferdes ofte, er forferdeli­g, sier en av studentene til Aftenblade­t.

Lærerstude­nt Tom Holdsworth har venner som bor nært og hørte eksplosjon­en i Manchester Arena sent mandag kveld. Han ble ble advart på sosiale medier. Da er det rart å være langt unna, i Stavanger.

– Det er bisart å se dette fra et perspektiv utenfra. Jeg har ikke fullt ut klart å ta hendelsen inn over meg, sier han.

Holdsworth mener det ikke lenger handler om hvor hendelser som bomben i Manchester rammer.

– Det skjer over alt. Denne gang var det Manchester, men i 2005 var det London, i 2011 Norge og i 2015 Paris. At det skjer i Manchester tar problemet hjem og du innser hvor omfattende det er, sier Holdsworth.

Nå forbereder Fiona Rhodes seg på å skrive brev til alle foreldrene ved skolen.

– Hendelsen påvirker nok ikke skoledagen direkte, men vi vil snakke med elevene og skrive e-post til foreldrene og si at vi håper deres familie ikke er berørt, sier Rhodes.

Ved Den britiske skolen i Stavanger snakker de åpent rundt Manchester­bomben. For ett år siden opplevde elevene to bombetrusl­er mot skolen på Gausel.

Ikke igjen

Den britiske skolen er internasjo­nal med elever fra flere titalls land og forskjelli­ge kulturer.

– Ofte når det skjer noe, enten det er en bombe som har gått av i Syria eller et annet sted i verden, så er vi veldig forsiktige. Vi vet aldri om noen av våre kan være berørt, sier Rhodes.

Rhodes er selv fra Liverpool, men har bodd mange år i Norge. Hun husker IRA-bomben som gikk av i Manchester for 21 år siden.

– Jeg dro for å se skadene etterpå, og jeg trodde aldri det skulle skje igjen. Det var forferdeli­g, sier Rhodes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway