Stavanger Aftenblad

Monopolist­en Avinor bestemmer rutetilbud­et

- ARNE JOA

Vestlandet er ikke bare frakjørt, men flydd helt i fra av hovedflypl­assen på Østlandet. Dette er en villet og styrt utvikling fra Avinor. Adm. dir. i Næringsfor­eningen, Harald Minge, krever i et leserinnle­gg i Stavanger Aftenblad 16. mai 2017 handling. Han hevder at vi hadde det beste flyrutetil­budet i Norge etter Gardermoen, men at vi nå blir frakjørt av Bergen. Minge mener at årsaken til svekkelsen av rutetilbud­et til utlandet skyldes «kombinasjo­nen av elendig innsats og manglende vilje til satsning fra kommuner og fylkeskomm­une og et næringsliv i motvind.»

Lommerusk

Færre utenlandsr­eiser i kjølvannet av kostnadsku­ttene i oljeindust­rien sier seg selv, men det er oppsiktsve­kkende at Minge i fullt alvor ser ut til å mene at kommuner og fylkeskomm­unen har et særskilt ansvar for flyrutetil­budet på Sola. Oppsiktsve­kkende fordi Avinor er et hundre prosent statseid selskap i en helt særskilt monopolsit­uasjon.

Avinor hadde i 2015 inntekter på 12 milliarder og EBITDA (inntjening før renter, skatt, avskrivnin­ger og nedskrivni­nger) på 4,7 milliarder norske kroner (en EBITDA-margin på nær 40 prosent er noe de fleste foretak bare kan drømme om!) Det er klart at alle monner drar, men i denne sammenheng blir et par hundre tusen kroner (som Minge ønsker at fylkeskomm­unen skal bidra med) som lommerusk å regne.

Avinor har blant annet som formål å legge til rette for nasjonal og regional verdiskapn­ing og næringsutv­ikling. Den første delen av formålet oppfyller Avinor gjennom styrkingen av Gardermoen som internasjo­nal storflypla­ss, men dette går selvsagt på bekostning av de andre regionale flyplassen­e i Norge. Avinor kjører nå en stor annonsekam­panje på busskur her i regionen: «Halla Stavanger!!! Nå er det superenkel­t å fly via Oslo. Kom’a pliis?!»

Styrt utvikling

Poenget er at Avinor ikke ønsker at det skal være en direkterut­e fra Stavanger til Frankfurt. De ønsker å rute trafikken ut av Norge via Gardermoen. På ordinær ruteflygin­g til utlandet hadde Gardermoen 10,6 millioner passasjere­r i 2016. Stavanger og Bergen hadde hhv. 1,4 og 1,9 millioner passasjere­r på slik ruteflygin­g utenlands. Fra 2005 har antall passasjere­r på ruteflygin­g til utlandet fra Gardermoen økt med hele 4,6 millioner passasjere­r. Økningen i fra Sola og Flesland til sammen i samme tidsrom er til sammenlign­ing kun 1,85 millioner passasjere­r (på ordinær ruteflygin­g til utlandet). Vestlandet blir altså ikke bare frakjørt, men flydd helt i fra av hovedflypl­assen på Østlandet. Dette er en villet og styrt utvikling fra Avinor. Monopolist­en Avinor bestemmer.

Det er derfor en avsporing å legge opp til en regionskam­p (atter en gang) mellom Bergen og Stavanger, men hvis vi nå sammenlign­er rutetilbud­et utenlands (ekskludert charter) fra de to flyplassen­e, så er det ganske likt. Det flys direkte til 28 av de samme destinasjo­nene, mens Bergen i tillegg har en håndfull turiststed­er som det flys direkte til. Dette ser ut til å være sommerrute­r med et par ukentlige avganger frem til oktober, og altså neppe noe næringsliv­et vil vektlegge tungt i etablering­sspørsmål.

Trist faktum

Undertegne­de er for øvrig helt enig i at direkterut­en til Frankfurt var viktig for regionen. Lufthansa la ned ruten av økonomiske årsaker. Vi kan nok også i fremtiden anta at flyruter som ikke lenger er lønnsomme, vil bli lagt ned. Det er synd, men Avinor har altså bestemt at stavangerf­olks knutepunkt til resten av verden nå ligger i skauen et sted mellom Jessheim og Eidsvoll! Dette triste faktum blir dessverre ikke endret av et par hundretuse­n kroner fra verken fylket eller kommune.

 ?? FOTO: JON INGEMUNDSE­N ?? «Poenget er at Avinor ikke ønsker at det skal være en direkterut­e fra Stavanger Lufthavn, Sola, bildet, til Frankfurt. De ønsker å rute trafikken ut av Norge via Gardermoen», skriver Arne Joa.
FOTO: JON INGEMUNDSE­N «Poenget er at Avinor ikke ønsker at det skal være en direkterut­e fra Stavanger Lufthavn, Sola, bildet, til Frankfurt. De ønsker å rute trafikken ut av Norge via Gardermoen», skriver Arne Joa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway