Stavanger Aftenblad

Hvorfor finner vi oss i å «tvinges» til å støtte venstresid­en økonomisk?

- PER HENNING LARSEN

Hans-Christian Gabrielsen er valgt som ny LO-leder. Han uttaler at det viktigste for ham er å sørge for at det blir regjerings­skifte til høsten. Må alle ca. 920.000 LOmedlemme­r bare finne seg i å være enige i dette?

På mange bedrifter over det ganske land, mindre og større, er det et internt press på de ansatte om å organisere seg. De som ønsker å stå utenfor, blir gjerne utsatt for beskyldnin­ger om å snylte på fellesskap­et ved å nyttiggjør­e seg av det fagforbund­ene har oppnådd av fordeler. Det er et poeng.

Stemmer ikke på venstresid­en

Likevel, hva om det fagforbund­et de ansatte blir påvirket av å melde seg inn i også er tilsluttet LO? Hva med Handel og Kontor, Fellesorga­nisasjonen, Norges Offisersfo­rbund, Norsk Flygerforb­und, EL og ITforbunde­t, osv. for å nevne noen av LOforbunde­ne. Ikke alle medlemmene av disse forbundene stemmer nødvendigv­is på noen av de politiske partiene på venstresid­en.

Hvorfor finner de seg likevel i å «tvinges» til å støtte venstresid­en økonomisk i form av at deres medlemsavg­ift også bidrar til større pengeoverf­øringer fra LO til Arbeiderpa­rtiet (spesielt), og til de andre politiske partiene på venstresid­en?

Er ikke dette en stor urett i vårt demokrati? Når LO i det hele tatt har råd til å donere flere millioner kroner til «sitt» politiske syn, er ikke da også den månedlige medlemsavg­iften for den enkelte fagorganis­erte altfor høy?

Få protester

Dette har foregått i «alle» år. Likevel er det få eller ingen som i tilstrekke­lig grad tør å protestere for å få til en endring? Hvorfor? Hadija Tajik og Jonas Gahr Støre oppfordrer selvsagt flere til å bli fagorganis­erte. Ikke rart når det også betyr mer penger til Arbeiderpa­rtiets valgkamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway