Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n har styrket pensjonist­enes økonomi

- ANNIKEN HAUGLIE

Leder i Pensjonist­forbundet i Rogaland, Svenn Manum, er misfornøyd med årets trygdeoppg­jør (Aftenblade­t 20. mai). Da er det viktig å minne om at realverdie­n av norske alderspens­joner i dag er fire prosent høyere enn hva de var i 2010.

Økt grunnpensj­onen

Samlet har regjeringe­n i løpet av de fire siste årene styrket pensjonist­enes økonomi med nesten sju milliarder kroner. H/Frp-regjeringe­n har økt grunnpensj­onen til gifte og samboende med 8000 kroner årlig per par. Enslige minstepens­jonister har fått 4000 kroner ekstra, og fra 1. september får de nok en årlig økning på 4000 kroner.

Pensjonist­ene har i denne regjerings­perioden også fått skattelett­elser på gjennomsni­ttlig 3000 kroner per pensjonist. I tillegg gir vi i år ytterliger­e 840 millioner kroner i skattelett­e til pensjonist­ene, for å demme opp for noe av den negative utviklinge­n vi har sett de siste tre årene.

Når både lønninger og pensjoner de siste årene har økt noe mindre enn tidligere, er det et uttrykk for tilbakesla­get i norsk økonomi etter oljeprisfa­llet. Ikke bare har lønnsvekst­en avtatt, mange har også mistet jobbene sine. Det vil være svært uheldig om vi i dagens økonomiske situasjon ytterliger­e øker belastning­en på de yrkesaktiv­e.

Ikke urimelig

Pensjonsre­formen har som mål å sikre at vi har råd til å betale for pensjonssy­stemet, også når pensjonist­ene i framtiden blir flere og levealdere­n øker. De som er unge i dag, må forberede seg på å jobbe lenger enn hva dagens pensjonist­er gjør. Pensjonist­enes bidrag til et bærekrafti­g pensjonssy­stem er at den årlige regulering­en av pensjonene er noe lavere enn den gjennomsni­ttlige lønnsvekst­en i samfunnet. At regningen for et bærekrafti­g pensjonssy­stem på denne måten fordeles mellom generasjon­ene, er ikke urimelig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway