Stavanger Aftenblad

Friskt piratpust med råtten ånde

Jack Sparrow å di er tilbake med herlig action, eventyrmag­i, blaut humor og fantastisk­e effekter. Den femte filmen i piratserie­n er et friskt, men velkjent pust.

- ELISABETH BIE

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

Sjanger: Action/eventyr/komedie. Nasjonalit­et: USA 2017. Regi: Espen Sandberg og Joachim Rønning. Manus: Jeff Nathanson. Skuespille­re: Johnny Depp, Kaya Scodelario, Orlando Bloom, Javier Bardem, Brenton Thwaites, Geoffrey Rush. Lengde: 2 timer 8 min. Aldersgren­se: 12 år. Pirates of the Caribbean startet som et fornøyelse­sparkevent­yr i Disneyland, men har siden 2003 vært mest kjent som en av tidenes mest elskede blockbuste­rserier. Seks år etter forrige film, er «Salazar’s revenge» et kjekt gjensyn med gammel kjenning og svunnen tid.

Som vanlig spekket med teite trekanthat­ter, grå krøller og råtne tenner, og en skokk stramme britiske kolonister som har offentlige henrettels­er før frokost som hobby.

Den unge sjømannen Henry og astronomen Carina virrer begge rundt mellom de karibiske øyene på jakt etter skatter, fedre og sannheten om forbannels­er og andre røverhisto­rier. Og Jack Sparrow.

Forfulgte Jack Sparrow

I Devil’s Triangle seiler spøkelsess­kip lastet med udøde sjømenn rundt. Da den halvråtne spanske kaptein Salazar (Javier Bardem) greier å komme seg ut, sverger han hevn over piraten som en gang ødela alt for ham: Jack Sparrow.

Jack har på sin side vært forfulgt av uhell i det siste. Og nå jages han altså også fra alle kanter.

I motsetning til så mange andre storfilmer fra Hollywood-systemet for tiden, gir «Salazar’s revenge» aldri følelsen av å se på dataanimer­te kulisser. Tvert imot: piratevent­yret anno 2017 både imponerer og fjetrer med de visuelle effektene, både til lands og vanns. Aldri har levende, råtne sjømannsli­k sett skrekkelig­ere og mer livaktige ut. Aldri har noen delt havet eller gått stiligere på vannet enn her.

Kaptein Salazar, altså. Sleipere skurk finnes ikke, selv på de sju hav. Den visuelle effekten som får ham til å se ut som han beveger seg i vann, er så fascineren­de at han stjeler hver scene han er med i.

I det hele tatt bidrar scenografi­en og bidrar suverent til at man virkelig får den ramsalte følelsen: stanken av gjenferd, råtne tenner og uvaskede kropper når nesten ut i kinosalen.

Norske regissører

Den norske regissør-duoen Espen Sandberg og Joachim Rønning (Max Manus, Kon-Tiki) har altså kommet flott fra debuten som Hollywood-regissører. De har tatt filmserien for det den er: reinspikka popcornund­erholdning, og har fått det beste ut av det gjennomsni­ttlige manuset og de rammene som filmfranch­isen har satt.

Og akkurat som i eventyrene, er det noen ting som må med for ikke å skuffe fansen. For eksempel hadde Pirates of the Caribbean-serien vært en umulighet uten én essensiell ingrediens: den ikoniske, fordrukne rockestjer­nepiraten Jack Sparrow. Her er han som alltid uvørent og frekt spilt av Johnny Depp. Samme faktene, samme vitsene, samme udødelige duden. Han har ikke endret seg en millimeter siden den første filmen i 2003. Kanskje like så greit, han er en herlig skikkelse. Men siden han er den som skal stå for humoren, virker han også litt forslitt.

Sandberg og Rønning har gjort smart i å gi Sparrow litt mindre plass, og i stedet gi mer plass til Carina, Henry og den uforglemme­lige kaptein Salazar. Carina og Henry er interessan­te nok figurer til at serien kanskje kan få enda en episode.

Balansen mellom serieingre­diensene er i det hele tatt «Salazar’s revenge»s største styrke. Selv om det nok blir for mye skittent mørke på bekostning av asurblått karibisk hav.

 ?? FOTO: FILM FRAME ?? Johnny Depp repeterer tidligere bragder som den fordrukne rockepirat­en Jack Sparrow.
FOTO: FILM FRAME Johnny Depp repeterer tidligere bragder som den fordrukne rockepirat­en Jack Sparrow.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway