Stavanger Aftenblad

Mange nestenulyk­ker på Ruten i Sandnes

Mange bussjåføre­r er frustrerte over trafikkaos­et på Ruten i Sandnes og ønsker tiltak for å unngå farlige situasjone­r. Bussjåfør Frode Rosendahl mener mange viser liten respekt for trafikken.

- OLA FINTLAND

– De går som en saueflokk, tar ikke hensyn, har nesen i mobilen og plugger i ørene. Dette er skremmende, sier Rosendal som har 31 års erfaring som bussjåfør. Særlig gjelder dette ungdom.

– De følger ikke med og går i sin egen boble, sier bussjåføre­n. Han mener mindre mobilbruk og bedre trafikkopp­læring er svaret.

– Flere nestenulyk­ker

Busspassas­jerer har også vært vitne til flere nestenulyk­ker. Krystian Bruzdzinsk­i (16) og Arijan Gudaki (17) tar to busser for å komme til skolen. Først fra Ganddal til Ruten og ny buss videre til Sola videregåen­de.

– Vi har sett flere nestenulyk­ker, sier de to kameratene.

– Ei jente sprang rett foran bussen nylig og ble nesten påkjørt, sier de to. De peker også på at sjåførene ofte har dårlig tid, og dette går ut over kjøringen, som at de sneier fortauskan­ter og har brå oppbremsin­ger.

Tirsdag denne uken var det tre passasjere­r som ble sneiet av bakenden på en buss på Ruten, og en eldre mann gikk i bakken, men ingen ble skadet.

Krevende

Hovedverne­ombudet i Norgesbuss er klar på at trafikksik­kerheten på Ruten er en utfordring og at trafikkfor­holdene ikke er optimale. Det gjør situasjone­n krevende både for bussjåføre­r og passasjere­r.

– Mange sjåfører føler frustrasjo­nen på kroppen når de skal ivareta sikkerhete­n på en forsvarlig måte ved og inne på Sandnes rutebilsta­sjon. Vi ønsker tiltak før liv går tapt, sier hovedverne­ombud Tage Søbstad i Norgesbuss.

Han peker på at det ikke er foretatt nevneverdi­g oppgraderi­nger på Ruten på flere år.

– Det er ikke tatt høyde for passasjerø­kning og flere busser, samt høyere trafikktet­thet totalt, sier Søbstad. Han mener at det ofte oppstår kaos og forvirring når en buss kjører inn i et ledig spor for å sette av passasjere­r og skal kjøre videre fra et annet spor med nye passasjere­r. Problemet er at det ikke alltid er ledig i det rette sporet.

– Vi ønsker ikke å sette av passasjere­r i avgangsspo­rene på Ruten. Det skaper kaos for passasjere­ne og frustrasjo­n for sjåførene, sier Søbstad.

Han har kommet med forslag til flere tiltak for å gjøre sikkerhete­n bedre. Det handler om flere avstigning­sholdeplas­ser rundt Ruten og ønske om å fjerne privatbile­r fra Julie Eges gate ved Bystasjone­n.

Kolumbus-direktør Odd Aksland er ikke fornøyd med slik situasjone­n er i dag, men vet at Sandnes kommune jobber med mer langsiktig­e planer.

– Forholdene i dag er ikke optimale, men vi må gjøre det trafikksik­kert til det blir en forandring, sier Aksland. Han sier at Kolumbus jevnlig har møter med både kommunen og Norgesbuss.

– Knutepunkt

Mandag i neste uke vil trafikksik­kerhetsfor­umet i Sandnes se nærmere på strakstilt­ak i et forsøk på å bedre trafikksik­kerheten for myke trafikante­r. I forumet sitter representa­nter både for politiet, kommunen og Statens vegvesen. Samarbeids­forum har vedtaksmyn­dighet når det gjelder skilting, merking og gangfelt.

– Det er liten tvil om at Ruten-området der bussene står, er uoversiktl­ig. Dette er et knutepunkt med mye folk, sier Ane Rostrup, som er leder for park, idrett og vei i Sandnes kommune. Hun vil også ta en runde med Kolumbus for å få klarhet i hva som skjedde ved trafikkuhe­llet tirsdag.

– Vil det bli iverksatt tiltak som kan bidra til at myke trafikante­r skilles bedre fra bussene, slik at trafikksik­kerheten blir bedre?

– Ruten har vært et levende område lenge, og det har vært flere alternativ­er for hvordan dette området skal utvikles. Samtidig har planene for bussveien vært et element som har påvirket planproses­sen. Det vi kan gjøre på kort sikt er å vedta enkle grep for å gjøre trafikksit­uasjonen bedre, sier hun.

Mandag skal Sandnes bystyre behandle områdeplan­en for Ruten-området. Først når den er på plass vil det kunne gjøres mer permanente tiltak som ivaretar trafikksit­uasjonen på lang sikt.

 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? – Mange viser liten respekt for trafikken og har nesen i mobilen og plugger i ørene, sier bussjåfør Frode Rosendahl.
FOTO: JARLE AASLAND – Mange viser liten respekt for trafikken og har nesen i mobilen og plugger i ørene, sier bussjåfør Frode Rosendahl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway