Stavanger Aftenblad

Maraton skader jordkloden

Drøset

-

Opptrening­en til mitt aller første og aller siste maraton har ikke manglet tilbakesla­g, det skal innrømmes. Uansett hvordan man definerer ordet trening. Men nå kan jeg avsløre den egentlige grunnen til at treningsfr­ekvensen har dalt, eller stupt, for å bruke rene ord for spaden. Hovedgrunn­en ligger på det politiske planet. Det storpoliti­ske planet, for å være mer presis. Jeg har rett og slett ikke samvittigh­et til det.

De mest autistiske av dere husker kanskje at jeg i juni for åtte år siden foreslo å legge ned Nordsjørit­tet. Med opptrening og ritt ville 7500 deltakere svi av 2,4 milliarder kalorier, viste forskning. Noe som tilsvarte inntak av 2000 tonn oksekjøtt fordelt på 6250 okser, sånn røfli.

Forslaget var åpenbart som å banne når man sykler forbi en prest. Det ble aldri noen internasjo­nal debatt. Jeg hadde kastet brannfakke­len rett i sjøen.

Men nå har tankene modnet. Åtte år er gått. Enkelte grå hår er nok blitt plantet, men de er kanskje blitt fjernet på møysommeli­g vis.

Jordkloden tåler ikke at jeg trener, for da må jeg ha mer næring, noe som tærer på jordens ressurser.

Jo flere som legger seg på sofaen, gjerne med et glass vann, og gjør minst mulig så mye som mulig, jo bedre. Hvis jeg trener, må jeg spise enda mer av maten til de i Afrika.

Vi må utnytte kaloriene bedre. Og vi er allerede godt i gang. Stadig flere kjøper seg robotplenk­lipper og robotstøvs­uger. Og snart vil vi alle ha robot-au-pair. Da blir det uhyre viktig at vi bruker den sparte tiden fornuftig, og ikke falle for fristelsen til å trene. Legg deg på sofaen, eller aller helst en hengekøye, og bare slapp helt av. Tenk på de i Afrika.

Det siste jeg vil gjøre, er å ødelegge jordkloden. En kjapp/«kjapp» tur rundt Mosiken i en slik situasjon ville ikke sett pent ut. Entrecoten etterpå ville selvsagt vært god, men ikke samvittigh­eten. Den må være ren for å kunne yte maks i et maratonløp. Derfor tar jeg det med ro denne sommeren iallfall.

Med opptrening og ritt ville 7500 deltakere svi av 2,4 milliarder kalorier, viste forskning.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway