Stavanger Aftenblad

Tre år med oljesmerte

Etter tre år med oljesmerte høres spredte hurrarop rundt om i oljefylket. Pilene peker oppover igjen - men ikke for alle.

- ELISABETH SEGLEM HILDE ØVREBEKK LEWIS

Selv om investerin­ger tar seg opp og planer for framtiden begynnernn­er å ta form, er nå 60 prosent ent av de som står uten jobb langtidsle­dige.

Nedturen dturen skjøt fart en freor fredag for tre år siden.

Oljeprisko­llaps priskollap­s

20. juni uni 2014. Det var oljeboom, oljem, arbeidsled­igheten var rekordlav rdlav og pengene lå løst i lommeboken. mmeboken. De siste femårene femseks årene hadde vært preget av en n vill bonanza i oljå.

Kampen mpen om ingeniører var stor, og utbyggings­prosjekteo­d utbyggings­prosjekten­e stod i kø på norsk sokkel.

Så skjedde det som som rekjer regel skjer i et oljemarked som går opp pp og ned i sykluser. Oljeprisen­Olsen begynte å falle. For nøyaktig ktig tre år siden lå den på 115,19 9 dollar per fat, men innen et halvt lvt år var den halvert.

Siden den 2013 er antall direkte sysselsatt­eelsatte i olje- og gassnæn gassnæring­en redusert med over 20 prosent, ent, tilsvarend­e nesten 50.000 00 sysselsatt­e.

Oljeprisen eprisen nådde en bunn på 277 dollar per fat i januar i fjor,, og investerin­gene falt kraftig.ig. I år har den ligget på rundt t 50 dollar per fat. Så har det snudd? Er vi på vei ut av nedturen? Noen mener det. For noen er lønnsomhet­en tilbake, nye investerin­ger legges og bedrifter har begynt igjen. Men delta. plan- å ansette ikke alle får

Ny opptur?

5,0 prosent av arbeidssty­rken i Rogaland, det vil si de helt ledige inkludert 2752 personer som er i tiltak via Nav, står fortsatt uten arbeid. Det tilsvarer 12.607 personer.

Flere langtidsle­dige står nå uten dagpenger fra Nav. Mange av dem som har vært ledige i mer enn to år, har heller ikke krav på sosialhjel­p.

Faktisk er 60 prosent av de helt arbeidsled­ige langtidsle­dige, det vil si at de har vært uten jobb i 26 uker eller mer, viser tall fra Nav.

Selv om antallet helt arbeidsled­ige ved utgangen av mai hadde gått ned med 11 prosent fra samme måned i fjor, til 9847 personer i Rogaland, er den såkalte bruttoledi­gheten like høy.

 ?? FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD ?? Statoil har klart å kutte kostnadene på boreoperas­jonene sine med 35 prosent. Antall meter som bores per dag, er gått opp med hele 69 prosent på kort tid. – Det betyr også at mange har mistet jobbene sine, bekrefter klubbleder Oddvin Andreassen i...
FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD Statoil har klart å kutte kostnadene på boreoperas­jonene sine med 35 prosent. Antall meter som bores per dag, er gått opp med hele 69 prosent på kort tid. – Det betyr også at mange har mistet jobbene sine, bekrefter klubbleder Oddvin Andreassen i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway