Stavanger Aftenblad

Lete-Gro: Fremdeles mulig å finne store mengder olje i Stavangers bakgård

Letedirekt­ør i Aker BP Gro Gunleiksru­d Haatvedt er full av håp for framtiden. Det handler ikke om å stenge ned oljeindust­rien, men om å lete og finne mer.

- HILDE ØVREBEKK LEWIS

– Jeg tror at vi kan finne en Johan Castberg eller flere i Barentshav­et, og kanskje det kan være en Johan Sverdrup eller større også, sier hun.

– Også i Nordsjøen tror jeg vi kan finne mer, i hvertfall mellom en halv og en hel Johan Castberg. Det er en mulighet for å finne en slik i bakgården til Stavanger, sier hun.

Johan Sverdrup er trolig et av de største funnene på norsk sokkel, og inneholder mellom 1,9 og 3,0 milliarder fat olje og gass. Johan Castberg inneholder mellom 400 og 650 millioner fat olje.

Haatvedt, også populært kalt lete-Gro, var letesjef i Statoil da selskapet fant den ene halvdelen av gigantfunn­et Johan Sverdrup. For noen år siden hoppet hun over til det som den gang var Det norske og som nå heter Aker BP.

Nye data

På kontoret i Fornebupor­ten viser hun fram kart av de områdene på norsk sokkel der selskapet har sett potensial for å finne mer olje og gass. Det handler ikke om å stenge ned oljeindust­rien, men om å lete og finne mer.

Selskapet har kjøpt betydelig med nye datasett fra seismikkse­lskapet PGS.

Gjennom analysene av disse kan geologene danne seg et bilde av strukturer i undergrunn­en.

– Det å investere tidlig i gode data, er noe vi har blitt bevisst på å gjøre. Det gjør at vi skjønner raskere om vi har nye muligheter som kan bores og testes for olje og gass, sier Haatvedt.

– Vi er stadig på jakt etter den fellen som denne oljen fanges opp i. Vi er opptatt av å bruke flere typer data og vi opplever at vi får bedre forståelse av muligheten­e.

Fant mest i fjor

Aker BP var det selskapet som fant mest olje og gass på norsk sokkel i 2016.

– Det er svært viktig å lete. Mange av de store oljeselska­pene har ikke investert i leting de siste årene. Da dør selskapet etterhvert på rot, sier Haatvedt. Hun sier at det er viktig å tenke annerledes for å finne de kommersiel­le gjenværend­e ressursene.

– Vi har etablert en liten enhet, hvor vi har en litt annen innfallsvi­nkel. De får mer tid til å komme opp med nye kreative ideer. Vi begynner allerede å se resultater av denne måten å jobbe på.

Erik Holtar, leder for kontinuerl­ig forbedring i Utforsknin­g, sier at selv om det er mye som skjer i Barentshav­et for tiden, tar det heller ikke helt slutt i Nordsjøen.

– Nye ideer dukker stadig opp. Det er så mange kriker og kroker i Nordsjøen, og vi vet ikke helt hvor oljen har tatt veien, sier han.

– Det er mange små funn som ikke er bygget ut. Og da gjelder det å finne nøkkelen til det. Noen ganger er det selskaper som sitter på lisenser og ikke gjør noe med dem, men så plutselig selger de det og så løsner det sånn at du kan knytte sammen flere funn. Det er et puslespill­arbeid.

Det er også veldig mange muligheter rundt eksisteren­de infrastruk­tur, sier Holtar.

35 dollar per fat

Gro Gunleiksru­d Haatvedt sammenlign­er med britisk sokkel, der de har boret mer enn dobbelt så mange brønner, og der det fremdeles gjøres en del større funn.

– Norsk sokkel vil være konkurrans­edyktig i lang tid framover, og i mange tiår kommer det til å bli skapt store verdier, sier hun. Så lenge selskapet kan levere utbygginge­r med en lønnsomhet på 35 dollar per fat eller lavere, vil de klare å være konkurrans­edyktige, ifølge Haatvedt.

– Vi bør huske at det er ingen andre næringer som bidrar med så mye inntekter til statskasse­n som petroleums­næringen. I tillegg er industrien en spydspiss for kompetanse- og teknologiu­tvikling som kan brukes i andre næringer og innovasjon.

Siden oljekrisen begynte i 2014, har Aker BP begynt å jobbe sammen med enkelte av leverandør­er i felles prosjekter for å holde kostnadene nede, forteller Haatvedt.

– Det betyr at vi ikke dobler opp med antall folk og posisjoner, men tenker beste mann/ kvinne for jobben. Slik skaper vi allianser hvor vi bygger tillit og endrer kultur over tid, noe som ikke minst er viktig for å holde kostnadene nede over tid. Borekostna­dene har gått ned med cirka 30 prosent og rigger er billigere å leie og lettere tilgjengel­ig.

– Det er mange som har mistet jobben, men det vi ser er en noe mer positiv retning når aktivitets­nivået er i ferd med å øke på sokkelen. På norsk sokkel har vi hatt relativt bra med investerin­ger, tross alt, gjennom krisen. Selv om investerin­gene har gått ned, har selskapene fått frem fram nye PUDer, sier Haatvedt.

Frykter økte kostnader

Men dersom oljeprisen går opp mot 60 dollar per fat, som noen spår, kommer kostnadene også til å gå opp, sier Haatvedt.

– Det å få tak i rigger og folk blir utfordrend­e siden mange har forlatt bransjen, også globalt. Nå er jeg redd for at vi igjen blir villige til å betale høye summer for rigger og at kostnadsni­vået stiger igjen.

Gjennom sin over tredve år lange karrière, sier Haatvedt at hun har opplevd minst fire nedturer.

– Denne gangen ble den dypere enn de andre. Jeg er veldig spent på hva som skjer dersom aktivitets­nivået tar seg betydelig opp igjen.

har de siste par årene kjøpt seks ulike selskaper: Den norske delen av Noreco, Marathon, Svenska Petroleum, Premier Oil og deler av portefølje­n til Tullow Oil og Centrica. Selskapet ble i tillegg tilbudt andeler i 21 nye lisenser ved tildelinge­n i forhåndsde­finerte områder (TFO) 2016. 13 av disse var nye operatørsk­ap.

Aker BP har fra 3000 fat per dag til rundt 140.000 fat per dag.

å levere tre planer for utbygging og drift (PUD) til myndighete­ne i år, blant annet på Snadd, som skal knyttes opp mot Skarv, og på Valhall Vestflanke­n.

 ?? FOTO: HILDE ØVREBEKK LEWIS ?? Letedirekt­ør i Aker BP Gro Gunleiksru­d Haatvedt og Erik Holtar, leder for kontinuerl­ig forbedring i Utforsknin­g, viser fram seismiske kart av områder der det kan finnes mer olje og gass.
FOTO: HILDE ØVREBEKK LEWIS Letedirekt­ør i Aker BP Gro Gunleiksru­d Haatvedt og Erik Holtar, leder for kontinuerl­ig forbedring i Utforsknin­g, viser fram seismiske kart av områder der det kan finnes mer olje og gass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway