Stavanger Aftenblad

Flertallsp­artiene får mer kritikk De har fått mye ros for sitt utradisjon­elle samarbeid,

- TORKEL ANSTENSRUD SCHIBEVAAG

men det siste året har posisjonen i Sandnes fått tøffere tilbakemel­dinger. Jordbær med fløte sto på menyen da flertallsp­artiene Ap, Frp og Sp gjorde opp status for året som har gått i går formiddag. På en benk i Lanternen i Langgata trakk de frem at Sandnes endelig har fått full sykehjemsd­ekning.

– Det var det ikke mange som trodde vi skulle klare det, men vi har vist at vi har gjennomfør­ingsevne, mener ordfører Stanley Wirak (Ap).

De har blitt kalt «regnbueall­iansen», og det var få som trodde de skulle lykkes. Etter seks år med hendene på rattet kan ingen ta fra Wirak og kompani at de har satt Sandnes på kartet. Valgresult­atet i 2015 vil for alltid stå som et bevis på gaukenes tilfredshe­t med den politiske ledelsen. – Jeg var veldig skeptisk selv, men de ideologisk­e forskjelle­ne er ikke like tydelige i lokalpolit­ikken, mener ordfører Stanley Wirak (Ap).

– Da den første telefonen begynte å ringe etter valget i 2011, trodde jeg det hadde rablet for noen. Vi har hatt en tett dialog og bygget tillit til hverandre gjennom disse årene, sier Senterpart­iets gruppelede­r, Sofie Margrethe Selvikvåg.

– Vi har hatt et felles mål om å løfte byen. Det har alltid ligget i bånn for samarbeide­t vårt, forteller varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp).

Omdiskuter­tepriorite­ringer

Det siste året har derimot den populærepo­sisjoneniS­andnesmøtt større motstand i sine veivalg.

– Vi har fått mer kritikk, men det har vært en krevende situasjon rundt oss. Vi har opplevd konjunktur­nedgang, sviktende skatteinnt­ekter og høy arbeidsled­ighet, forteller Selvikvåg.

Flere mener Sandnes-skolen blir nedpriorit­ert, og samtidig blir det stilt spørsmål rundt kommunens investerin­ger i nytt rulleskian­legg og fotballsta­dion.

– Vi har fått mye positive tilbakemel­dinger og får det fortsatt. Vi må finne oss i at folk gir oss forskjelli­ge tilbakemel­dinger, men det er litt spesielt at alle problemer skal løses med de 40 millionene vi bruker på ny stadion, sier Wirak.

Han viser til at mange mente det var galt å bevilge penger til Blink-festivalen i dens spede begynnelse.

– Nå er 99,9 prosent enige i de prioriteri­ngene vi gjorde den gang. Kommunen har vokst med 8000 innbyggere i de årene vi har styrt, vi ligger midt i smørøyet av distriktet og blir bare mer og mer attraktivt både for næringsliv og turisme. Vårt mål er å bygge byen sammen med innbyggern­e våre, sier Wirak.

Angrer på mobbeutsag­n

Han gikk i vinter ut å mente seg utsatt for mobbing av Skaarliafo­rdeldrene, nå har han ingen problem med å se at den uttalelsen var gal.

– Det var en feil av meg. Jeg sturer ikke selv om jeg får kritikk, men vi må skille mellom å gi kritikk og oppføre seg ordentlig, mener ordføreren som foreløpig ikke har bestemt seg om han stiller til gjenvalg i 2019.

Varaordfør­er Pål Morten Borgli er bestemt på at flertallsp­artiene har levert så langt.

– Så vil det alltid være noen som ikke er fornøyd. Kritikken kommer fra dem som ikke får det slik de ønsker, sier Borgli.

Han ser frem mot å skape den nye, store reiselivsk­ommunen i regionen. Akkurat som flertallsk­oalisjonen i Sandnes, starter nye Sandnes med samme skepsis mot seg.

– Skepsisen til sammenslåi­ngen er størst utenfor kommunegre­nsen. Det skal vi motbevise. Vi skal spinne videre på det vi har fått til i byen, og ønsker at flere turister stopper opp og tar innover seg muligheten­e som finnes i den nye kommunen.

 ?? FOTO: TORKEL ANSTENSRUD SCHIBEVAAG ?? Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) og ordfører Stanley Wirak (Ap) er duoen som har satt Sandnes på kartet.
FOTO: TORKEL ANSTENSRUD SCHIBEVAAG Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) og ordfører Stanley Wirak (Ap) er duoen som har satt Sandnes på kartet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway