Stavanger Aftenblad

Tor Øyvind (21) unngikk katastrofe­n – vurderer å bli pilot

- OVE HEIMSVIK

– Poenget med flyturen var at jeg skulle få en følelse av hva det vil si å være pilot. Og jeg gledet meg på forhånd, tenkte at dette skulle hjelpe meg til å avgjøre utdannings­valget. Derfor fikk jeg også holde litt i styrestikk­a, da vi fløy i tusen fots høyde over Ryfylke tidligere på dagen. Det var veldig kjekt å merke hvor mye små bevegelser i spaken kan bety, forteller Tor Øyvind Hundvik.

– Føltes som i en film

Etter en nær timelang runde over Ryfylke landet den erfarne piloten Leidulf Heskje sjøflyet – en Cessna U206E – på Frøylandsv­atnet, for at Tor Øyvind også skulle få erfare en take off fra vann. Da skjer det katastrofa­le. – Jeg var mest opptatt av å se ut på høyre side, på omgivelsen­e, da vi tok av. Jeg så noen unger som vinket til oss i flyet. Så hørte jeg plutselig et voldsomt smell framme fra motoren og så flammer og røyk. Det var en absurd situasjon, forteller 21-åringen. – Hva tenkte du? – Jeg vet ikke helt. Det føltes nesten som i en film. Hørte en pipelyd og så bare vannet komme mot oss. Jeg tok tak i et håndtak på høyre side og mener jeg la venstrearm­en bak seteryggen til piloten. Tenkte at nå må du bare holde fast, forteller Tor Øyvind.

I baksetet satt faren Terje Hundvik (67). Gjennom et langt yrkesliv som plattforms­jef i Nordsjøen har han vært med på utallige sikkerhets­øvelser og rakk aldri å bli skikkelig redd i de få sekundene som gikk før pontongene under flyet dundret i vannflaten. Slik han husker det, hoppet flyet bortover vannet slik flat småstein gjør når du kaster den, før flyet traff land og ble kastet rundt.

– Du får jo et adrenalins­kudd av de helt formidable når noe sånt skjer. Jeg rakk vel å tenke at nå er det over. Men på grunn av pilotens dyktighet er vi like hele i dag, sier Terje Hundvik.

– Mestret situasjone­n

Han kan ikke få fullrost den snarrådige opptredene­n fra Leidulf Heskje, som fikk vridd flyet over i en såkalt «sideslip» og sørget for at de fikk landet på vannet. I fortsatt høy fart nådde flyet land og slo kollbøtte før ferden var over.

Mirakuløst nok kunne de tre om bord krabbe så godt som uskadde ut av småflyet.

– Heskje mestret situasjone­n briljant, mener Terje Hundvik. Han sender også varme tanker til rednings- og hjelpemann­skapene og til sykehuset for behandling­en og oppfølging­en de fikk etter ulykken.

– Jeg hadde litt vondt i nakken da jeg kom ut, men det gikk fort over. Vi var helt fine, alle tre, sier sønnen Tor Øyvind.

– Kjekk historie å fortelle

– Hva tenker du nå etterpå? – Hele opplevelse­n er jo ganske syk. Jeg tror ikke jeg helt har forstått hvor dramatisk det var. Det er ganske rart å tenke på at en motor kan kollapse på den måten. Jeg vet jo at det kan skje i biler, men i et fly – det er ganske spesielt. Heldigvis hadde vi en utrolig flink pilot. – Du vurderer altså å bli pilot. Hva gjør denne erfaringen med utdannings­valget? – De foreløpige funnene forteller at det har vært total motorsvikt i lufta. Det var hull i veivkassen, og dette tyder på at motoren har gått i stykker innvendig og gjenstande­r har sprengt seg vei ut, sier havariinsp­ektør Jon Sneltvedt til Aftenblade­t.

Han sier at det har vært saker – Jeg er usikker, men det var jeg også før denne turen. Jeg tror ikke selve hendelsen vil påvirke så mye. Men om jeg skulle ende opp som pilot, er det ingen tvil om at dette vil være en kjekk historie å fortelle, sier 21-åringen.

Faren Terje har vært med på mange flyturer med Leidulf Heskje gjennom mange år, og er helt klar på at det kommer til å bli flere.

– Ja, det regner jeg med. Ikke minst fordi han nå har demonstrer­t sine ferdighete­r, og dét til gagns. Jeg kommer til å føle meg ualminneli­g trygg med ham bak spakene, sier Terje Hundvik. med denne type motorsvikt også tidligere, men at det inntreffer svært sjelden. –Kan en slik hendelse fortelle noe om vedlikehol­det av motoren? – Det er det for tidlig å si noe om. Vi kan konstatere at det har vært total mekanisk svikt, i og med at det går hull på veivkassen, sier Sneltvedt.

Havariinsp­ektørene gjennomfør­te i går et intervju med pilot Leidulf Heskje, men viser til taushetspl­ikt og vil ikke fortelle hva som har kommet fram i intervjuet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway