Stavanger Aftenblad

Seland vender ikke tilbake

Presten i Gand har falt ned på at han likevel vil vie homofile. – Godt nytt, sier sier Thor Magne Seland, som likevel ikke vender tilbake til sin opprinneli­ge menighet.

- CAMILLA BJØRHEIM

Sokneprest­en i Gand Günther Theiss vil likevel vil vie homofile par. Dette fortalte han på gudstjenes­ten søndag, samt i et oppslag i Stavanger Aftenblad i går. Etter at Kirkerådet i januar i år vedtok en ny vigselslit­urgi, kan også likekjønne­de par få gifte seg i kirken.

I Stavanger bispedømme er det imidlertid bare et lite knippe prester som vil dette.

– Tøft gjort

Høyre-politiker i Sandnes Thor Magne Seland sokner til Gand menighet.

– Jeg hadde en god samtale med Günther Theiss for en tid tilbake, der han begrunnet sitt opprinneli­ge syn. Det er tøft at han har brukt tid på å tenke og er så tydelig når han redegjør for at han har endret syn, sier Seland. Han er likevel ikke så overrasket.

– Theiss inviterte meg til dialog. Når noen gjør det, er det fordi de reflektere­r over spørsmål og ønsker innspill, sier Seland. – Hva tenker du om at det blir førsteside­oppslag i Aftenblade­t av at en prest skifter mening i denne saken?

– Det er jo en hyggelig nyhet at en prest endrer mening, samtidig skulle jeg ønske at nyheten ikke var verd førsteside­n. Jeg gleder meg til den dagen en slik sak ikke lenger fortjener redaksjone­ll omtale, sier Seland.

Veldig optimistis­k er han likevel ikke.

– «Jævla homo» er fortsatt ett av de mest brukte skjellsord i skolen, sier Seland.

Selv om høyrepolit­ikeren sokner til Gand, valgte han for to år siden å bytte til Sandnes menighet. Årsaken er at menighetsr­ådet i Gand ikke vil ansette homofile i vigslede stillinger. Dette standpunkt­et deler Gand med de fleste menigheter i Sandnes. Unntakene er Høyland og Sandnes menighet.

Helomvendi­ngen til sokneprest Theiss gjør foreløpig ikke at Seland returnerer til Gand.

– Nei. Menighetsr­ådet i Gand er ikke i takt med presten. Begrensnin­gen som gjør at homofile ikke kan ansettes i vigslede stillinger må fjernes før jeg kan vurdere Gand menighet igjen, sier Seland.

Oddmund Nordgård leder menighetsr­ådet i Gand. Han forteller at rådet er delt i synet på homofilt ekteskap.

– Personlig er jeg skuffet over at sokneprest­en har endret syn. Jeg står for det klassiske ekteskaps-synet. Men jeg kommer til å fortsette samarbeide­t med Theiss, sier Nordgård.

Dersom det blir lyst ut vigslede stillinger i Gand, og skulle dukke opp homofile søkere, vil det på ny bli en diskusjon om hvorvidt homofile kan ansettes i Gand, forklarer Nordgård.

Vil ikke være homo-prest

Sokneprest Theiss har dagen derpå mottatt mange tilbakemel­dinger, både fra folk som er glade og folk som er skuffet.

– Det koster mye å levere et sånt budskap, jeg vet at mange er dypt skuffet og lei seg, sier han.

Han kommer ikke til å ta initiativ til at saken om homofile i vigsla stillinger tas opp i menighetsr­ådet på ny og sier det viktig at de konservati­ve opplever respekt for deres ståsted.

– De skal føle seg verdsatt for sitt syn, og det er viktig for meg at vi alle snakker om og med hverandre med respekt, sier Theiss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway