Stavanger Aftenblad

Påstand om betinget fengsel for 81-åring

- CORNELIUS MUNKVIK

Rettssaken mot 81-åringen, som rygget på sin egen kone på en parkerings­plass ved Skipper Worse i Stavanger, ble avholdt i Stavanger tingrett i går. Påtalemynd­igheten mener at tiltalte i forbindels­e med dødsulykke­n, som skjedde i august i fjor, brøt vegtrafikk­loven. 81-åringen erkjenner ikke straffskyl­d.

– Mange vil nok si at tiltalte har fått straff nok. På den annen side har samfunnet behov for å markere mangel på aktsomhet i trafikken. Det er en streng aktsomhets­norm i vegtrafikk­loven, sier politiadvo­kat Dagny Reilstad, som er aktor i saken. Av allmennpre­ventive grunner la hun ned påstand om 30 dagers betinget fengsel og tap av førerrette­n for en periode på 3 år.

En rutine

Tiltalte og kona hadde vært på trim på Skipper Worse da ulykken skjedde. I retten forklarte 81-åringen at kona vanligvis sto utenfor bilen når han skulle rygge ut fra en parkerings­plass.

– Vi gjorde det slik nettopp for at det ikke skulle skje noe. Vi var alltid forsiktige i forbindels­e med rygging. Hun skulle gi tegn om det var hindringer, sier 81-åringen, som denne gangen ikke så kona i noen av de tre speilene.

– Da jeg begynte å rygge, syntes jeg bilen kjørte litt raskt. Da jeg i tillegg ikke så NN (navnet på kona journ.anm.), fikk jeg panikk og ville bremse for å unngå en ulykke. I stedet for å tråkke på bremsen tråkket jeg på gassen, og bilen akselerert­e.

– Jeg tenker på ulykken hver eneste dag, sier 81-åringen som rygget på sin egen kone. Kona døde av skadene. Nå risikerer 81-åringen ytterliger­e straff.

God støtte

I slutten av sin forklaring sa tiltalte at han får god støtte både fra familie og andre, men at tiden etter ulykken naturligvi­s har vært svært tung.

Advokat Odd Rune Torstrup, 81-åringens forsvarer, ba retten om å vurdere straffutmå­lingsbortf­all.

– Dette innebærer at straff ikke utmåles grunnet det nære forholdet mellom avdøde og tiltalte, sier Torstrup.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway