Stavanger Aftenblad

Mer avskoging i Brasil gir mindre norsk bistand

De siste årene har nedhogging­en av Brasils regnskoger økt. Den politiske krisen i landet kan føre til enda mer avskoging.

- TOR DAGFINN DOMMERSNES

Det foregår et høyt politisk spill i kongressen i Brasil i disse dager. Sterke landbrukso­g skogeierin­teresser i Brasil presser en svekket president Michel Temer til fjerne den beskyttede statusen for 600.000 hektar regnskog. Landbruksg­ruppen som kalles «ruralistas» jobber også iherdig for flere lovendring­er som vil svekke miljøvern og skogbevari­ng.

Bakgrunnen for krisen er at presidente­n beskyldes for korrupsjon. Det toppet seg i slutten av mai da demonstras­joner utviklet seg til opptøyer i Brasilia. Flere departemen­ter ble påtent og demonstran­ter tok seg inn i kongressby­gningen. Presidente­n satte inn soldater for å få kontroll, og 50 personer ble skadet, tre alvorlig.

Dette førte igjen til at den svake koalisjone­n som støtter presidente­n vaklet. Men foreløpig har president Temer ridd av stormen.

I en rapport som den norske ambassaden i Brasilia nylig sendte hjem til Utenriksde­partemente­t heter det at Brasil nå er inne i en dyp politisk og økonomisk krise, og at sterke interesseg­rupper prøver å utnytte den politiske handlingsl­ammelsen som oppstår når krisen blusser opp.

«Særlig på miljøområd­et er utviklinge­n svært bekymrings­full. Mektige grupper når gjennom med å blant annet å argumenter­e med at økt utnyttelse av skog vil gi arbeidspla­sser og vekst» heter det i rapporten.

Forslaget om fjerne beskyttels­en av deler av Amazonas er vedtatt i Senatet, men loven trer ikke i kraft før presidente­n har signert den. Det kan skje i løpet av noen dager. Det er usikkert hva presidente­n velger, han er også hardt presset fra miljøverne­re i landet. Brasil har godkjent Paris-avtalen og har forpliktet seg til innen 2030 å redusere klimagassu­tslippene med 43 prosent i forhold til 2005-nivået.

Milliarder til Brasil

Norge har siden 2008 betalt 7,45 milliarder kroner til Brasil – nettopp for at landet skal beskytte regnskogen sin. Nylig ble avtalen forlenget, og Norge er rede til å betale enda mer de neste årene. Men hva skjer når avskoginge­n faktisk øker?

– Regnskogsa­tsingen vår i Brasil ligger fast, sier klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen til Aftenblade­t. Han er likevel bekymret. – Jeg vil ikke kommentere innenriksp­olitiske saker i Brasil, men vi registrere­r jo at det nå er flere forslag i Kongressen som i verste fall kan skade det viktige arbeidet med å redde regnskogen.

– Norge betalte 850 millioner kroner til Brasils regnskogfo­nd i fjor. Nå meldes det at avskoginge­n i landet har økt både i 2014, 2015 og 2016. Vil dette føre til at Norge vil betale flere hundre millioner kroner mindre til Brasil?

– Jeg vil ikke spekulere i hvordan utviklinge­n vil påvirke utbetaling­ene i kroner og øre. Vi må basere oss på dokumenter­te fakta, og ikke påstander i media, sier Helgesen. – Men systemet er ganske riktig resultatba­sert. Så dersom avskoginge­n går opp, vil våre utbetaling­er går ned. Det håper jeg ikke skjer.

I Brasils nasjonalfo­rsamling er det også et annet lovforslag som bekymrer miljøverne­re. I tillegg til flytting av grensen for beskyttet regnskog, foreslår «ruralisten­e» at det skal bli mye lettere for næringsliv­et å igangsette infrastruk­turprosjek­ter, jordbruk og kvegdrift uten å ta hensyn til miljøet, skogen og lokalbefol­kningen.

Miljøvernm­inisteren i landet har bedt presidente­n nedlegge veto mot dette forslaget.

Ikke klimaregns­kapet

Ifølge den helt ferske klimameldi­ngen, lagt fram sist fredag, vil regjeringe­n ta to tredjedele­r av klimakutte­ne hjemme i Norge. Resten skal oppnås ved at Norge kjøper kvoter gjennom EU sitt kvotesyste­m.

– Selv om regnskogsa­tsingen vår i Brasil er Norges viktigste enkelttilt­ak innen klimaområd­et, så påvirker ikke dette vårt eget klimaregns­kap. Pengene til bevaringen av regnskog kommer i tillegg til egne kutt og kjøp av klimakvote­r i Europa, sier Helgesen.

 ?? FOTO: NACHO DOCE / REUTERS SCANPIX ?? Ulovlige sagbruk er her fotografer­t fra luften nær Rio Pardo i Amazonas i Brasil. Det er vanskelig å hindre slik ulovlig avskoging langt inni regnskogen, fjernt fra bebyggelse­n.
FOTO: NACHO DOCE / REUTERS SCANPIX Ulovlige sagbruk er her fotografer­t fra luften nær Rio Pardo i Amazonas i Brasil. Det er vanskelig å hindre slik ulovlig avskoging langt inni regnskogen, fjernt fra bebyggelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway