Stavanger Aftenblad

Etterforsk­er påkjørsel som terrorangr­ep

London-politiet tror mannen som natt til i går kjørte inn i en gruppe mennesker utenfor Finsbury Parkmoskee­n i Nord-London, ønsket å drepe muslimer.

-

– Angrepet bærer alle kjennetegn på et terrorangr­ep, sier en talsmann for politiet, Neil Basu.

48-åringen som kjørte den hvite varebilen rett inn i en gruppe muslimer som akkurat hadde kommet ut av moskeen sent søndag kveld, ble pågrepet på stedet.

– På dette tidlige stadiet er det ingen andre mistenkte, men etterforsk­ningen fortsetter, skrev London-politiet på Twitter i går morges.

– Drepe alle muslimer

Øyenvitner betegner sjåføren av varebilen som hvit og forteller at han ropte at han ville drepe muslimer.

– Han ropte «Alle muslimer, jeg vil drepe alle muslimer», forteller Khalid Amin til BBC.

En eldre mann ble erklært død etter dramaet utenfor Finsbury Park-moskeen, med vedkommend­e lå alt nede og fikk førstehjel­p etter et illebefinn­ende da varebilen pløyde inn i menneskeme­ngden.

Ti andre ble skadd i påkjørsele­n og åtte av dem ble sendt til sykehus. 48-åringen ble overmannet av folk på stedet, som deretter overlot ham til politiet.

Gjorde seierstegn

– Han forsøkte å flykte, men de fikk fatt i ham, forteller øyenvitnet Abdiqadir Warra.

Etter at han var pågrepet og satt inne i en politibil, virket mannen ifølge øyenvitnen­e overlykkel­ig og gjorde seierstegn.

Mannens identitet er foreløpig ikke kjent, men politiet opplyser at han nå skal gjennomgå en psykiatris­k evaluering.

May y fordømmer

Statts Statsminis­ter Theresa Mayy May fordømmer angrepet ppe og sier det er et aan angrep på alle muslimer. mer. – Det er p på tide at vi bekjemper allell f former for ekstremism­e, uansett hvem som står bak, sa hun i en uttalelse.

Opposisjon­slederen Jeremy Corbyn, som selv bor i Finsbury Park-området, reagerte også sterkt på angrepet. Han skulle senere mandag besøke moskeen og delta i bønn for ofrene.

På Twitter skriver Corbyn at han er «fullstendi­g sjokkert» over det som har skjedd og sier hans tanker går til alle som er rammet.

Tiltrakk seg ekstremist­er

Styreleder­en i moskeen er krassere i ordvalget om det som skjedde i Finsbury Park natt til mandag.

– Den som gjorde dette, gjorde det for å skade folk, og dette er terror, sier styreleder Mohammed Kozbar til The Sun. Finsbury Park-moskeen var for en del år tilbake et yndet samlingsst­ed for militante islamister, som hadde den ytterliggå­ende imamen Abu Hamza alMasri som sin veileder. Han ble senere dømt til livsvarig fengsel for terror i USA.

I 2003 ble moskeen stengt etter en politirazz­ia, men to år senere åpnet den igjen med ny og langt mer moderat ledelse, og al-Masris tilhengere har siden ikke vært velkomne.

Gjenåpning­en skjedde med støtte fra Muslim Associatio­n of Britain, som blant annet har markert seg som motstander­e av Irak-krigen og med arbeid for større muslimsk deltakelse i britisk samfunnsli­v. (NTB)

Finsbury Park-moskeen var for en del år tilbake et yndet samlingsst­ed for militante islamister.

 ?? FOTO: SCANPIX/REUTERS ?? – Vi står sammen mot terror, står det på noen av plakatene som ble hengt opp ved moskeen i Finsbury Park i London. En mann ble drept og ti såret i det som kan være et nytt terrorangr­ep.
FOTO: SCANPIX/REUTERS – Vi står sammen mot terror, står det på noen av plakatene som ble hengt opp ved moskeen i Finsbury Park i London. En mann ble drept og ti såret i det som kan være et nytt terrorangr­ep.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway