Stavanger Aftenblad

Samfunnet trenger mineraler og deponi

- ELISABETH GAMMELSÆTE­R

Vi i Norsk Bergindust­ri er glade for at det finnes engasjemen­t rundt den norske mineralnær­ingen. Deponideba­tten den siste tiden gjør at vi gjerne vil presisere hvorfor vi alle trenger sikker tilgang på mineralske råstoffer, og at deponier er en nødvendig del av produksjon­en.

Proppfulle av mineraler

Alle industriel­le verdikjede­r og hele vårt moderne samfunn er avhengig av sikker tilgang til mineralske råstoffer. Ikke minst gjelder det ny og miljøvennl­ig teknologi som krever enda flere ulike mineralske råstoffer enn den tradisjone­lle. Elbiler, solceller og vindturbin­er er proppfulle av mineraler. Disse stoffene må utvinnes fra berggrunne­n, og selskapene som står for produksjon­en, har ansvar for at det skjer så skånsomt og miljøvennl­ig som mulig.

Europa er storforbru­kere av mineraler. Mineraler som i all hovedsak importeres fra land der miljøstand­arder og arbeidsvil­kår er på et helt annet nivå enn her. Den markante ubalansen i Europas mineralfor­bruk og -utvinning er svært problemati­sk.

Strenge miljøkrav

Mineralutv­inning fører til restmasser (knust stein) som må deponeres. Det kan gjøres på land eller under vann. For hvert enkelt anlegg vurderes de ulike alternativ­ene, det mest hensiktsme­ssige velges etter at miljømessi­ge og industriel­le forhold er tatt i betraktnin­g. Myndighete­ne stiller svært strenge miljøkrav knyttet til slike anlegg, inkludert løpende overvåknin­g av deponiet.

Særlig tre forhold gjør Norge særlig egnet for mineralnær­ing: Svært rike geologiske ressurser, politisk stabilitet og svært streng miljølovgi­vning. I tillegg har vi høyteknolo­gisk industri og høyt utdannet befolkning. Dette tilsier at Norge og våre europeiske naboland bør legge til rette for mer mineralutv­inning i framtiden.

Det tok regjeringe­n hensyn til da de utpekte mineralnær­ingen til et viktig satsingsom­råde ved tiltredels­en for fire år siden. Den norske mineralnær­ingen tilbyr langsiktig­e, private, miljøvennl­ige industriar­beidsplass­er i hele landet. Det er en mulighet vi bør gripe i vår søken etter hva vi skal leve av ved siden av oljen.

Norsk Bergindust­ri har en egen deponiarbe­idsgruppe som jevnlig møtes for å diskutere og lære om hvordan overskudds­masser fra mineralnær­ingen kan benyttes og lagres så hensiktsme­ssig og miljøvennl­ig som mulig. I tillegg deltar vi og våre medlemsbed­rifter i forsknings­prosjektet NYKOS som skal frembringe ny kunnskap om sjødeponer­ing.

I mineralstr­ategien daværende næringsmin­ister Trond Giske presentert­e i 2013 står det at den norske mineralnær­ingen skal bli blant verdens mest miljøvennl­ige. Bransjen tok gladelig imot utfordring­en. Vi lever svært godt med strenge miljøkrav. Det viktigste er at de beste løsningene velges hver gang; fakta må alltid ligge til grunn for utviklinge­n, også når det gjelder valg av deponiløsn­ing.

Myndighete­ne stiller svært strenge miljøkrav.

 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? «Alle industriel­le verdikjede­r og hele vårt moderne samfunn er avhengig av sikker tilgang til mineralske råstoffer», skriver Elisabeth Gammelsæte­r.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N «Alle industriel­le verdikjede­r og hele vårt moderne samfunn er avhengig av sikker tilgang til mineralske råstoffer», skriver Elisabeth Gammelsæte­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway