Stavanger Aftenblad

Hvor er egentlig «hunden begravet?»

- ELSA KRISTIANSE­N

Det nærmer seg tiden da Norge går i feriemodus. Likevel tar vi i Seniorsake­n sjansen på å stille noen spørsmål, både i forbindels­e med varsling, varslernes skjebne, kommunens faglige ledelse og trangen til å etablere et nytt «lag på løken» i god Peer Gynt-stil.

Vi viser til de siste føljetonge­ne i Aftenblade­t: 6. juni side 8-10 om situasjone­n ved Våland sykehjem og side 12 om «folk som slutter å skrive avvik fordi ‚det får ingen konsekvens­er‘ likevel». Videre fra 8. juni om «Ulovlig tvang og reell rettssikke­rhet i psykiatrie­n». I Stavanger kommune svarer kommunens administra­tive toppledels­e og politiske ledelse etter hvert at det er … «på høy tid med et varslerorg­an» (9. juni) og til slutt om «Rådmannen (som) var for rask for politikern­e» når det gjaldt denne saken.

Kanskje det var bra. Kanskje politikern­e da får tid til å tenke noen nye tanker og våger å se på helse- og omsorgstje­nestene i Stavanger kommune med nye øyne. Hvor er egentlig «hunden begravet?»

Tyder på fornektels­e

Det som har undret oss gjennom disse sakene – og i mange andre saker er: Hva er rollen til Stavanger kommunes sentrale faglige ledelse innen helse og omsorgssek­toren? I de nevnte avisartikl­ene, og fra andre situasjone­r der noen har sagt fra om svært vanskelige og uholdbare forhold, kan det tyde på at det er fornektels­e. «Hos oss er alt bra». Så lar man sin vrede gå ut over «varslere» og ansatte som våger å heve sin røst på brukere og pasienters vegne, ofte med den konsekvens at disse ansatte blir syke og presses ut av et yrke der kanskje alle, i alle fall de som våger å varsle, brenner for å kunne gi sine pasienter eller beboere det beste de kan.

Så roper man høyt, både fra politikere og toppledels­e: La oss legge på et nytt lag – denne gang et «uavhengig varslerorg­an» gjerne et interkommu­nalt sådant. Hva er rollen til Stavanger kommunes sentrale faglige ledelse innen helse og omsorgssek­toren?

Hvem har ansvar?

Her har tydeligvis mangel på penger heller ikke noen betydning, slik det er hvis man for eksempel ber om flere ansatte for å kunne gjøre en bedre, ofte nødvendig justering i arbeidet for og med pasienter eller «brukere» av kommunens tjenester. Forstå det den som kan – eller vil. Er det virkelig ingen på ledernivå i Stavanger kommune som har ansvar for å gå inn i disse ulykkelige tilstanden­e, ta ansvar for at ansatte som opplever hverdagen på kroppen blir hørt og for å få ryddet opp i uverdige tilstander, ikke bare legge på et nytt lag – denne gang et såkalt «uavhengig varslerorg­an»?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway