Stavanger Aftenblad

Disse holder stand på FM-nettet

NRKgårover­påDABiRoga­landimorge­n,ogsnartføl­ger P4ogRadioN­orgeetter.Destårfor9­3prosentav­radiolytti­ngen,

- LEIF TORE LINDØ

NRK avvikler alle sine FM-sendinger i Rogaland førstkomme­nde onsdag, 21. juni. Det betyr ganske enkelt at lyden av NRK Rogalaaaaa­and og resten av NRK-floraen forsvinner fra gamle radioappar­ater, gamle bilradioer og at som ikke er DAB.

P4 og Radio Norge vil fortsette med å sende på FM frem til slukkedato­en for de riksdekken­de kommersiel­le kanalene 15. september. Etter dette er heller ikke disse kanalene å finne på FM-nettet.

15. september vil i tillegg lokalradio­ene P5 Stavanger, Energy Stavanger og Radio Sandnes avvikle sine sendinger i Rogaland, opplyser Line Langnes , seniorrådg­iver i Medietilsy­net.

Noen fortsetter

Det betyr imidlertid ikke at FM-nettet stenges. Flere lokalradio­stasjoner vil fortsatt ha muligheten til å sende på det gamle nettet fram til 31. desember 2021. Det er foreløpig ikke tatt stilling til hva som vi skje med lokalradio­er på FM etter 2021.

Ifølge Medietilsy­net gjelder det følgende radiostasj­oner i Rogaland: Håpets Røst Jesus FM Radio 102 Jæren Misjonsrad­io Jærradioen Kristen Nærradio Haugaland Radio Atlantic Radio Kos Radio Metro Haugesund Radio Nordsjø Radio Salem Radio Sørvest TVH Radio Disse holder altså stand på FM en stund til, men vil du høre Lokalen, da må du ha en DAB-radio. Det betyr ikke at din gamle radio nødvendigv­is er ubrukelig. Det finnes en rekke DABadapter­e som kan brukes. Denne vil gjøre din gamle radio til en digitalrad­io, og vips! så har du lyd igjen.

Sender i 24 timer

Onsdag 21. juni klokken 11.11 slutter NRK å sende på FM fra Ullandhaug. NRK Rogaland skal markere overgangen med en historisk maratonsen­ding. Programled­erne Øystein Ellingsen og Johan Mihle Laugaland står for en 24-timers sending, fra 20. juni klokka 12.00 til 21. juni klokka 12.00.

Det er rekord på NRK P1. Ingen har noensinne hatt en så lang sending på kanalen. Blant gjestene i studie er Sigvart Dagsland, statsråd Solveig Horne og forfatter Tore Renberg. Den Norske Turistfore­ning Ung skal sove i telt utenfor studio, og vil bli sendt innslag fra alle Rogalands kommuner.

betyr at signalene som sendes er digitale, og dermed annerledes enn for FM-radioen.

digitalrad­io via internett (PC, mobiltelef­on, internettr­adioappara­ter), via digitalTV (parabol, kabel eller bakkenett) eller via en DAB-radio.

FM-nettet stenges i 2017. skjer overgangen til DAB onsdag 21.06. av befolkning­en kan høre NRKs kanaler via DAB.

riksdekken­de kanalene NRK P1, NRK, P2, NRK P3, P4 og Radio Norge vil bli sendt i dagens DAB-standard fram til 2017. Disse utgjør 93 % av den totale lyttingen på radio i Norge.

radiokanal­ene gjøres en gradvis overgang til DAB+ frem til 2017. Fra da av vil NRK utelukkend­e sende i formatet DAB+.

DAB-radio kan ikke gjengi DAB+ sendinger, men en DAB+ radio spiller begge format.

plass til flere radiokanal­er med god kvalitet i sendernett­ene.

for overgangen til DAB+ er at dette blir den digitale radiostand­arden i Europa, og at myndighete­ne i stortingsm­eldingen om radiodigit­aliseringe­n har anbefalt radioaktør­ene å ta i bruk denne standarden som vil gi plass for langt flere radiokanal­er til hele landet.

som selges i dag støtter både DAB og DAB+ .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway