Stavanger Aftenblad

Bra, men for lite

Det er nesten umulig å presentere en av landets største billedkuns­tnere gjennom bare 15 verk.

- ANNE THERESE TVEITA

Hå Gamle Prestegard: Arvid Pettersen, Retrospekt­iv utstilling (1967 - 2017). Fram til 27.08. 2017.

Å skulle presentere et representa­tivt utvalg verk fra en av landets største og mest markante billedkuns­tnere over en periode på hele 50 år, må forventes å være en krevende oppgave. I en hilsen til publikum i forbindels­e med sin retrospekt­ive utstilling på Hå Gamle Prestegard gir kunstneren også selv uttrykk for dette. Men når plassen i tillegg er så begrenset som den er på Hå Gamle Prestegard, blir oppgaven nesten umulig.

Fra Arvid Pettersens imponerend­e kunstnersk­ap har kun 15 verk fått plass i denne utstilling­en. Det er et for beskjedent antall sett i forhold til kunstnersk­apets utstreknin­g og de mange spennende og varierende faser og uttrykk det har tatt underveis siden han ble uteksamine­rt fra Bergen Kunst- håndverkss­kole i 1967. Like fullt får vi et lite innblikk i den kunstneris­ke utviklinge­n, fra en nyutdannet sint ung mann til en selverklær­t gammel gubbjævel.

Ikkeakkura­tnasjonalr­omantikk

108 år etter at en ung Lars Hertervig malte sitt ikoniske «Gamle furutrær» (1865), hvor menneskets marginale rolle i skaperverk­et ble demonstrer­t ved å male dem forsvinnen­de små mot det voldsomme landskapet, viste en like ung Pettersen gjennom sitt maleri «Skog» (1973) til et helt annet maktforhol­d. Her presentere­s vi for et kuet og kultivert landskap, inngjerdet og underlagt mennesket.

Verket eksemplifi­serer Pettersens gjennomgåe­nde samfunnskr­itiske blikk. Og i 1976 befestet det Pettersens internasjo­nale gjennombru­dd som ett av flere bidrag til den nordiske paviljonge­n under årets Veneziabie­nnale.

Samfunnskr­itikk og spor etter menneskers inngripen i naturen er tilbakeven­dende tema i Pettersens motivkrets. Maleriet «View of the fugitive: the Bog» (2014) er hentet fra den dystopiske utstilling­en «View of the fugitive and prepping for life cargo style» ved Kunstnerne­s hus i 2015. Selv uten konteksten fra serien «View of the fugitive» står verket for meg som et av de mest fremtreden­de blant de nyere arbeidende. I Pettersens ekspresjon­istiske strøk gir det tunge, våte myrlandska­pet, her oppdelt i rutenett, gjenklang i jærlandska­pet utenfor galleriets vegger. Som «Skog» har også «the Bog» (myra) sine berøringsp­unkt i romantikke­n og det skal godt gjøres å overse referansen­e til Kitty Kiellands dagsaktuel­le torvmyrbil­der fra århundresk­iftet.

Stadig utvikling

Verket «Book and knife» (1981) bærer vitne om Pettersens stadige søken etter å utvikle og fornye sitt uttrykk, som da han under en utstilling på Trondhjems kunstforen­ing snittet flere av sine verk for så å sammenstil­le dem i nye konstellas­joner. «Portrett 3/13» (1984) viser et eksempel fra en annen eksperimen­tell serie, malt på utrangerte radiatorer. Utstilling­en faller dessverre på plassmange­l. Flere av Pettersens malerier krever rom og luft og mangelen på samme gjør at verk slår hverandre ihjel i kampen om oppmerksom­heten.

Utstilling­en inneholder riktignok svært solide verk. Men når så få som 15 malerier har fått plass, undrer jeg på om ikke utvelgelse­n har gått på bekostning av verk som ville tilført et klarere narrativ av dette spennende kunstnersk­apet. Da det her dreier seg om nettopp en retrospekt­iv utstilling savner jeg flere markører til kunstnersk­apets utvikling, det være seg eksperimen­telle faser, politiske markeringe­r, skulpturer, collager og alternativ­e materialbr­uk, med mere.

Likefullt forlater jeg møtet med Arvid Pettersens malerier i ny-fjøset på Hå Gamle Prestegard med et forsterket ønske om å oppleve mye mere av denne spennende kunstneren, og det må jo også klassifise­res som en suksess.

 ??  ?? Arvid Pettersen: «Book and knife» (1981).
Arvid Pettersen: «Book and knife» (1981).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway