Stavanger Aftenblad

Einar Frithjof Myklebust er død

-

Einar Frithjof Myklebust, Stavanger, døde natt til 9. juni. Han ble 95 år gammel. Livet stilnet for ham de siste årene, men de som kjente ham og var nær ham, vil huske ham som det fantastisk­e mennesket han var; raus, gjestfri, levende engasjert i alt som opptok ham.

Hanvarfødt­iÅlesundog­tok sinutdanne­lsevedNorg­esTekniske Høyskole (nå NTNU) i Trondheim. Som nyutdannet arkitekt dro han og hans første kone, arkitekt Anne Midthaug Myklebust, til Finnmark hvor de deltok i gjenoppbyg­gingen etter krigen i to år. Senere ble han ansatt ved Gunnar Fougners arkitektko­ntor på Lillehamme­r og hadde her en rekke store oppgaver, blant annet Fjellkirke­n på Sjusjøen, odontologi­sk institutt og preklinisk institutt i Bergen. I 1954 vant de arkitektko­nkurransen om et museum for Edvard Munchs store gave til Oslo kommune. Bygget på Tøyen sto ferdig i 1963. Myklebust tegnet også utvidelsen av museet i 19911993.

I årene 1964-1970 var han professor ved arkitektav­delingen ved NTH, byggekunst IV, og i årene etter arbeidet han i firmaet Arkiplan i Trondheim hvor han blant annet vant flere premier i nasjonale og internasjo­nale arkitektko­nkurranser sammen med Ole Gustav Øverdahl. Han tegnet også Gunnerusbi­blioteket (Det Kongelige Norske Videnskabe­rs Selskab) sammen med sin kone. De hadde tre barn, Dag, Ingeborg og Are.

I 1975 giftet han seg med journalist Kari Thomsen fra Stavanger. De flyttet to år senere til Gausel med Are og deres to døtre, Kristina og Johanna. Her tegnet han blant annet videregåen­de skole i Strand, og etter arkitektko­nkurranse første byggetrinn av Jærmuseet på Kvie, sammen med arkitekten­e Hallgren, Helliesen og Vaage.

Myklebust var også en ivrig billedkuns­tner. Han regnet seg som selvlært og arbeidet i flere teknikker. Debuten fant sted i Ålesund Kunstforen­ing på hans 75-årsdag, og han hadde i årene etter flere utstilling­er mange steder – fra Tysvær til Moskva.

Einar Myklebust var leken og kreativ både som arkitekt, lærer, billedkuns­tner, ektemann, far og bestefar for sin 14 barnebarn. Han var elsket, og er savnet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway