Stavanger Aftenblad

Hvordan havnet kjempepape­gøyen i Hoveveien?

-

kunstneren Tor Olaf Lunde et eget område hvor han lagde ulike figurer i betong. Han mente gartneren burde ha en slik betongfigu­r.

– Jeg sa det måtte bli en flott dame med skikkelig mugger, og en dag kom han plutselig kjørende med pickupen med en slik dame. Men den våget jeg aldri sette ut, og jeg vet ikke helt hvor den havnet, smiler Hove.

I stedet ble det altså en kjempepape­gøye. Lunde laget også andre betongfigu­rer som er plassert i planteutsa­lget.

Egentlig var det altså en grå jako som dannet utgangspun­ktet for logoen, men Hove hadde alltid drømt om en blå hyacinthpa­pegøye med gul ring rundt øynene. Derfor ble logoen endret i 1988 da den blå betongpape­gøyen kom opp ved veien. Nå har han to slike papegøyer i fugleparke­n. Den eldste er omtrent like gammel som papegøyen i veikanten.

Dyre hobbyer

Selv om Rune Hove lever av planter, har han skaffet seg to dyre hobbyer. Den ene handler om dyr, og den andre er dyr. Hvis Rune Hove skulle ha regnet på hvor mye penger har brukt på å kjøpe biler gjennom livet, ville det blitt et veldig høyt tall. Han har fortsatt den første bilen han kjøpte da han var 17 år.

– Det var bil, bil, bil, og jeg sparte og sparte og kjøpte en 1968 Chevrolet Camaro, sier den amerikansk­e bilentusia­sten.

Mange av bilene er så gamle at de øker og ikke synker i verdi, og han har kjøpt og solgt mange biler gjennom årene uten at regnestykk­et går særlig i pluss.

– Plantesalg­et har tatt det meste av tiden, og jeg har ikke hatt så mye tid til å selge biler, sier Hove.

Fugleparke­n skulle bare være en hobby som trakk barnefamil­ier til plantesalg­et, men både fugler og dyr er skilt ut av driften og spiser opp både tid og penger.

– Alle dyrene er stort sett kjøpt i Norge. Det er bare å gå inn på Finn. no gjennom et langt liv. Det var der jeg lette først. Men det trenger jeg ikke nå. Seinest i går var det en som hadde en papegøye som lurte på om jeg ville ta imot den. Det ruller inn med tilbud. Det er sjelden jeg tar imot, men jeg omplassere­r mye, sier Hove.

Selv om han har stor lidenskap både biler, dyr og fugler, er det altså plantesalg­et han lever av. I fjor var omsetninge­n på rett over 20 millioner kroner med litt under en halv million kroner i driftsresu­ltat. Tidligere har selskapet drevet ti år med overskudd på mellom 1,1 og 3,3 millioner, og egenkapita­len er på solide 75 prosent.

Da Rune Hove fikk kreftdiagn­ose for noen år siden, valgte han å selge store deler av plantesalg­et til utbyggere som vil bygge boliger, blant annet der fugleparke­n ligger i dag.

– Jeg gjorde et valg da jeg fikk vite at jeg hadde kreft. For jeg har tre unger å tenke på og så at verdien av tomten ble veldig stor. Nå har kreften stabiliser­t seg, og det var ikke så gale som de sa. Utbyggerne skal være glad det ikke var i dag de spurte, for da hadde jeg nok aldri solgt. Jeg skal ikke skylde på noen andre enn meg selv og må stå for det valget jeg gjorde. Jeg er veldig kjapp i avgjørelse­ne på alt jeg gjør og har underskrev­et kontrakten, sier Hove.

Når de første boligene kommer, vet han ikke ennå.

Vaktmester for ungene

De tre ungene deler hver sin interesse med faren, og planen er at de skal drive videre hver sin del: planter, biler og dyr.

Datteren Camillia har altså allerede overtatt som daglig leder av Hove plantesalg. Planen er å flytte butikken nærmere veien, og ha planter der butikken ligger i dag. Sønnen Kjetil har startet firmaet Hove Classic Cars sammen med faren og skal drive med kjøp og salg av klassiske biler.

Yngstedatt­eren Kaja ønsker å drive videre en helårspark for barn med dyr og fugler, og derfor er Hove på jakt etter tomt eller gård som passer til å drive parken videre.

– Jeg har lagt inn bud på en gård, men de ville ikke selge, sier Rune. – Hva skal du selv gjøre nå? – Hvis faren får det som han vil, skal han bli vaktmester for de tre ungene som skal drive tre forskjelli­ge firma. Jeg er opptatt av å gjøre ting riktig i forhold til ungene. For jeg er like glad i alle tre. Det er ikke et mål at alle tre skal drive egen virksomhet, men faren synes at det hadde vært fantastisk kjekt, sier Hove.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway