Stavanger Aftenblad

Fjord1 søker ferjedrift etter Ryfast-åpningen

Ferjeselsk­apet Fjord1 har søkt Rogaland fylkeskomm­une om konsesjon til ferjedrift mellom Lauvvik og Oanes etter åpningen av Ryfast i 2019.

- OLA FINTLAND

Når Ryfast åpner i løpet av høsten 2019, skal riksveisam­bandet over Høgsfjorde­n legges ned, men Forsand og Sandnes jobber hardt for å oppretthol­de den eneste direkte forbindels­en mellom de to kommunene, som etter planen skal slå seg sammen fra 1. januar 2020.

I dag drives ferjesamba­ndet av Norled. Nå er det klart at Fjord1, som er Norges største ferjeselsk­ap, søker konsesjon til å drive ferje mellom Lauvvik og Oanes fra det tidspunkte­t den offentlig støtta ferjeruten blir lagt ned.

Glad ordfører

Søknaden ble sendt til Rogaland fylkeskomm­une i forrige uke. Ferjeselsk­apet legger til grunn at ferjekaien­e og oppstillin­gsplass blir stilt til disposisjo­n mot et avtalt vederlag og at de ikke blir pålagt å kreve inn bompenger for Ryfast på sambandet.

Samferdsel­sdeparteme­ntet har slått fast at det skal «særs mykje til» for å gi avslag til et selskap som søker om løyve til å frakte passasjere­r, så lenge selskapet oppfyller kriteriene om god vandel og økonomisk evne.

Av konsesjons­søknaden framgår det at analyser med trafikkpro­gnoser vil danne grunnlag for valg av materiell, ruteoppset­t og priser for reisende, men ferjeselsk­apet indikerer et ruteoppset­t med avgang hvert 30. minutt fra hver av kaiene i den perioden sambandet er åpent. I Rogaland har Fjord1 i dag konsesjon for turistferj­a på Lysefjorde­n, samt for ferjesamba­ndet ArsvågenMo­rtavika på E39.

– Vi er veldig glad for at Fjord1 sender søknad om ferjedrift. Dette viser at de har tro på dette og mener alvor med det, sier Forsandord­fører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H) til Aftenblade­t.

Flere ferjeselsk­ap har vist interesse for å drive ferjerute over Høgsfjorde­n, men Fjord1 er først ute med søknad om konsesjon.

Nye Sandnes kommune har sagt seg villige til å overta ansvaret for kaiene og har sendt et eget brev til fylket om det. Fylket ønsker å avklare hva som skjer med ferjesamba­ndet før de tar nærmere stilling til hva som skjer med kaiene.

Frykter for Ryfast

Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) frykter at fortsatt ferjedrift over Høgsfjorde­n skal gå ut over finansieri­ngen av Ryfast og har vært lunken til en privat ferje. Fylket har garantert for finansieri­ngen av Ryfast, og ferjedrift vil påvirke bompenge-trafikken som ligger til grunn for regnestykk­et. Tengesdal erkjenner likevel at det er et dilemma, og isolert sett ønsker hun å gi folk den valgmuligh­eten som en ferje vil gi.

Fungerende Sandnes-ordfører og fylkespoli­tiker Pål Morten Borgli (Frp) er klar på fylket ikke kan drive med det han kaller for proteksjon­isme ved å nekte privat ferjedrift.

– Det vil være urimelig for de reisende, og det vil være feigt å nekte en privat ferje fordi fylket selv har økonomiske forpliktel­ser i forhold til Ryfast. Det må vi takle på en annen måte enn å nekte de reisende alternativ­er, sier Pål Morten Borgli.

Stor trafikk

Borgli mener det er flere årsaker til at det er viktig å beholde ferja over Høgsfjorde­n.

– For det første handler det om reisemønst­er. Mange foretrekke­r å reise den veien, og det er viktig å gi folk valgmuligh­eter. Det handler også om å sørge for god kommunikas­jon innenfor kommunegre­nsene. Du skal heller ikke undervurde­re at mange ikke liker å kjøre i lange undersjøis­ke tunneler, og for reiseliv og turisme er det viktig å beholde en ferje, sier Borgli.

 ?? FOTO: TOR INGE JØSSANG ?? Fjord1 har søkt konsesjon for kommersiel­l ferjedrift mellom Lauvvik og Oanes etter åpning av Ryfast. I dag drives riksveisam­bandet av Norled.
FOTO: TOR INGE JØSSANG Fjord1 har søkt konsesjon for kommersiel­l ferjedrift mellom Lauvvik og Oanes etter åpning av Ryfast. I dag drives riksveisam­bandet av Norled.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway