Stavanger Aftenblad

Slik blir årets Gladmat

I morgen braker det løs. Åpningsdag­en blir den klart varmeste under årets Gladmatfes­tival.

- INE ESPEVIK LARSEN

For 19. år på rad arrangeres Gladmatfes­tivalen. Rundt 250.000 personer er innom Vågen-området for å smake på kjente og ukjente fristelser. Tema er «sammen om måltidet noe som utspiller seg både gjennom felles langbord og samarbeid mellom produsente­ne.

Fortsatt temaområde­r

Likt som i fjor vil området være delt inn etter tema. Er du sulten på internasjo­nale retter som thai, italiensk eller etiopisk, drar du til «Smak på verden»-området. Dette finner du innerst langs Strandkaie­n, ved Galleri Sult. Før det ligger området «Blå fristelser», hvor det er sjømat som står i fokus. På Torget er det gårdsmat og kortreist det går i. Rett ved Hall Toll går også i år Malt & Humle-festivalen av stabelen, hvor 15 bryggerier fra hele landet viser fram ølen sin.

I tillegg til temaområde­ne vil det også være flere andre stands fordelt utover resten av områdene rundt Vågen. Det skal heller ikke mangle på vegetarog veganvennl­ige retter på årets festival, det finnes alt fra vegansk is til samosa.

Tønes, kurs og fellesviel­se

I tillegg til til å smake deg rundt Vågen, byr Gladmatfes­tivalen på flere arrangemen­ter. Tirsdagen tjuvstarte­r festivalen med en egen konferanse for matbransje­n og andre interesser­te. Deretter blir det blant annet både fredslunsj for alle slags nasjonalit­eter og livssyn, seniorluns­j med fokus på å dele måltider og fredagen blir det fellesviel­se av hele ni par i Domkirken.

Nytt av året er et stort sirkuslign­ende telt midt på Torget, hvor det skal holdes kurs iå lage blant annet iskrem, smoothier og potetkaker.

Torsdagen skal Tønes spille på Torget, og man skal ikke se bort i fra at han slår til med låten «Sånn koga eg». Fullt program ligger på gladmat.no.

Transport

Som kjent går det for tiden buss for tog mellom Stavanger og Egersund/Moi. NSB informerer om at de kommer til å ha reservebus­ser ved behov, men at det fortsatt er de vanlige sommerrute­ne som gjelder. Konduktørl­eder i NSB Sør, Ole Andreas Skårland, oppfordrer folk til å beregne god tid, ettersom mange folk fort kan føre til lengre reisetid.

Været

Foreløpig ser det ut til at festivalen­s første dag, onsdagen, blir den varmeste. Yr.no melder sol og hele 22 grader! Dagene etterpå ser mer regnfulle ut, med unntak av fredag ettermidda­g/kveld. Men vi kjenner alle Stavanger, det kan fort snu!

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN ?? Mona Vervik gleder seg til sin syvende Gladmat som daglig leder. Her inne i kursteltet, som er nytt av året.
FOTO: CARINA JOHANSEN Mona Vervik gleder seg til sin syvende Gladmat som daglig leder. Her inne i kursteltet, som er nytt av året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway