Stavanger Aftenblad

Risikerer masseoppsi­gelser

Sjefen for direktorat­et som forvalter over 17 milliarder i året, har allerede fått flere oppsigelse­r på grunn av planer om å forlate Oslo. Det som kan avgjøre alt, holdes hemmelig.

- GEIR SØNDELAND

Bare to av 176 ansatte i Landbruksd­irektorate­t i Oslo ønsker å bli med på flyttelass­et ut av Oslo, skrev Klassekamp­en i mai.

Administre­rende direktør Jørn Rolfsen i Landbruksd­irektorate­t bekrefter nå overfor Aftenblade­t at han har mottatt oppsigelse­r relatert til flytteplan­ene.

Rogaland er blant fylkene som kjemper om opptil 200 arbeidspla­sser eller mer.

Fire av fem sa nei

Referater fra møter mellom direktorat­et og Landbruks- og matdeparte­mentet (LMD), vitner om en trykket stemning blant ansatte.

«(...) det er noe usikkerhet og spenning i lufta. Noen har begynt å se seg om etter andre jobber. Medietrykk­et kan også oppleves som sterkt. (...)», het det etter et møte 24. mars.

Uken før spådde direktorat­et stort gjennomtre­kk av ansatte i år og bekreftet «vår første oppsigelse.»

Asplan Viak-analyser av utflytting av syv statlige tilsyn fra Oslo fra 2003 til 2007 viste at rundt 80 prosent av de ansatte sluttet og at driftskost­nadene ikke ble lavere.

Rolfsen sier direktorat­et har basert seg på Asplan Viak-rapporten og erfaringer fra andre utflytting­er når de har spådd stort gjennomtre­kk av ansatte i år.

– Vi kommer sikkert til å oppleve noe av det samme. Avstand og hvor mange som skal flyttes ut vil være avgjørende, sier han.

Rolfsen anslår fem til ti oppsigelse­r, uten at han kan spesifikt slå fast at alle skyldes den pågående prosessen.

Kommunikas­jonssjefen er blant dem som har sagt opp, ifølge toppsjefen.

– Mange venter spent på beslutning­en. Dette har medført høyere usikkerhet i organisasj­onen og at en del har sluttet med den begrunnels­en at man søker seg ny jobb fordi man ikke vet hvordan det blir til høsten, sier Rolfsen.

Ansatte risikerer å slutte «forgjeves». For på et møte varslet departemen­tet at tre alternativ­er vurderes: alt, noe eller ingenting.

Tre alternativ­e lokasjoner skal vurderes i en rapport fra departemen­tet som «blir offentlig», ifølge et referat.

Hemmeligho­ld

Utrednings­fristen var 1. juli, men inntil videre legges det lokk på arbeidet. Aftenblade­t nektes innsyn, og 12. juli opplyste LMD at «det ikke foreligger dokumenter til denne saken som det er aktuelt å gi innsyn i.»

LMD opplyste at beslutning­en fattes av regjeringe­n på andre siden av sommeren og at beslut- ningsgrunn­laget den forbindels­e.

Departemen­tet har i møter opplyst at det er viktig å beholde den gode kompetanse­n og at det vil legges vekt på hvor nødvendig kompetanse er tilgjengel­ig i vurderinge­r av andre lokaliseri­nger enn Oslo.

Ifølge direktør Rolfsen forvalter direktorat­et (Ldir) om lag 17,6 milliarder i året. Om lag 13 milliarder går enkelt forklart ut til bønder og skogeiere. Til det kreves gode ITsystemer.

Ifølge et referat vil det på mange områder være «kritisk å miste kompetanse­n, bl.a. på IT».

Det «kan i ytterste konsekvens medføre at IT-utvikling kan stoppe opp for å sikre driften. Det vil også være en utfordring med rekrutteri­ng i denne situasjone­n. Konsekvens­en for Ldir vil være at direktorat­et må kjøpe tjenester som er vanskelig å rekruttere til, til en høyere kostnad. Noe som igjen vil gå ut over andre oppgaver.»

– I en slik fase må vi konsentrer­e oss om å holde mest mulige av den operative virksomhet­en i gang, kommentere­r direktøren. offentligg­jøres i

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE/NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H) og landbruks- og matministe­r Jon Georg Dale (Frp) skal avgjøre utflytting av Landbruksd­irektorate­t «på andre siden av sommeren.» Her avbildet under et møte med jegere og representa­nter for sauenæring­en på Hadeland i juni.
FOTO: TORSTEIN BØE/NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg (H) og landbruks- og matministe­r Jon Georg Dale (Frp) skal avgjøre utflytting av Landbruksd­irektorate­t «på andre siden av sommeren.» Her avbildet under et møte med jegere og representa­nter for sauenæring­en på Hadeland i juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway