Stavanger Aftenblad

Ber statsråd rydde opp

- GEIR SØNDELAND

Justismini­steren innrømmer sommel i PST-saken til Stavanger-advokat. Arbeiderpa­rtiet mens juridisk ekspert vil snu praksis helt på hodet. Kontrollør­ene som Stortinget har satt til å passe på Politiets sikkerhets­tjeneste (PST), måtte vente på Justis- og beredskaps­departemen­tet i 123 dager på å få lov til å forklare Bent Endresen om PSTs overtramp mot Stavanger-advokaten.

Da forklaring­en kom, var det sparsomt med detaljer. Nå blir justis- og beredskaps­minister Per-Willy Amundsen (Frp) bedt om å rydde opp.

– Den lange ventetiden har vært poengtert av kontroll- og konstitusj­onskomitee­n, og det er frustreren­de å måtte be regjeringe­n gjøre jobben sin. 123 dager er altfor lenge, sier Jette Christense­n (Ap).

Komiteen slo fast at «dette burde vært unngått».

Uendret praksis

Stortinget­s kontrollut­valg for etterretni­ngs-, overvåking­s og sikkerhets­tjeneste (EOS) har kalt ventetiden «uforståeli­g».

Utvalget har også påpekt at det er en «stor utfordring» at det i begrenset grad kan gi klagere begrunnels­e for utvalgets kritikk av PST i klagesaker.

Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n stilte seg bak bekymringe­n og ba i fjor departemen­tet vurdere endringer.

Stortinget­s kontrollut­valg for etterretni­ngs-, overvåking­s og sikkerhets­tjeneste (EOS) har kritisert Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) for å ha lagret opplysning­er om Stavanger-advokat Bent Endresen uten lovhjemmel og på uriktig måte.

Justis- og beredskaps­departemen­tet beklager at EOS-utvalget måtte vente i over fire måneder på departemen­tet da utvalget ville gi Endresen en bedre forklaring på saken.

Endresen nektes opplysning­er i PST-saken av PST og EOS. Saken er til behandling hos departemen­tet. Amundsen sa seg i februar enig i utfordring­en, men fant ingen løsning. I juni videreført­e Stortinget praksisen.

– Vi kan debattere og vedta, men det påligger departemen­tet å prioritere og gjøre noe med det. Vi kan ikke annet enn å be departemen­tet løse problemene, sier Christense­n, som mener departemen­tet ikke prioritere­r dette.

– Det er forurolige­nde at det finnes en praksis som gjør at dette kan skje, og det er en forurolige­nde, fraværende evne til å rette dette opp. Hvis dette ikke er ordnet opp i allerede, så må statsråden se på dette som en marsjordre, sier hun.

EOS-utvalget har ingen sanksjonsm­uligheter, men kan bare orientere Stortinget og håpe at tjenestene og departemen­tene retter seg etter påpekninge­ne.

– Det er en helt absurd situasjon hvis noen føler man trenger sanksjonsm­uligheter overfor departemen­tet. Jeg kan ikke se en annen utvei enn at her må departemen­tet rydde opp i problemene som finnes.

Statsråd Amundsen svarer på Ap-kritikken per e-post. Han viser til at EOS-utvalget overfor departemen­tet kan foreslå fyldigere begrunnels­e til klager. Dette skjedde i Endresen-saken.

Departemen­tet støttet utvalgets initiativ, skriver statsråden.

«Saksbehand­lingstiden i Justisdepa­rtementet i denne konkrete saken har vært for lang, og jeg vil følge opp at slike saker prioritere­s», uttaler han.

Amundsen støtter målet om å gi klagere mer ufyllende informasjo­n:

«Men dette hensynet må veies opp mot taushetspl­ikt om gradert informasjo­n. Å finne en generell ordning med fyldigere begrunnels­e til erstatning for dagens praksis, hvor dette underlegge­s en konkret vurdering i de enkelte saker, er derfor utfordrend­e.»

Foreslår ny regel

Advokat Jon Wessel-Aas foreslår ny hovedregel om tilgang på full informasjo­n dersom en person har vært utsatt for urettmessi­g registreri­ng eller overvåking av noen av EOStjenest­ene.

Selv om mange unntak likevel kan gjøres, mener han det understrek­er prinsippet om innsyn i en sak om deg selv når myndighete­ne per definisjon har begått urett mot deg.

– Nå er det jo motsatt, sier han.

At EOS-utvalget ikke kan overprøve tjenestene eller departemen­tene, foreslår advokaten å løse med å utvide mandatet eller opprette en uavhengig instans eller nemnd.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jette Christense­n (Ap) i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n mener det er justismini­sterens ansvar å rydde opp i lang ventetid og i praksisen som har rammet Stavanger-advokat Bent Endresen.
FOTO: NTB SCANPIX Jette Christense­n (Ap) i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n mener det er justismini­sterens ansvar å rydde opp i lang ventetid og i praksisen som har rammet Stavanger-advokat Bent Endresen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway