Stavanger Aftenblad

Statoil lette etter olje – fant bare gass

- AUDUN HAGESKAL

Statoil og partnerne ENI og Petoro har gjort et lite gassfunn i Blåmann-brønnen, som ligger mellom feltene Snøhvit og Goliat i Barentshav­et.

Funnet var imidlertid ikke det Statoil håpet på da selskapet startet letingen i området.

– Vi lette etter olje, og dette er ikke det resultatet vi hadde håpet på. Men gassen som ble funnet kan bidra med fremtidige ressurser til Snøhvit-prosjektet, sier Jez Averty, direktør for leting i Norge og Storbritan­nia. Utvinnbare volumer er anslått til 1,5-3 milliarder standard kubikkmete­r gass, som utgjør om lag 10-20 millioner fat oljeekviva­lenter.

Oljefunn

Så sent som for to uker siden meldte selskapet om gode nyheter fra Barentshav­et, da det ble gjort funn på mellom 25 og 50 millioner utvinnbare fat olje. Dette kan gi verdifulle tilleggsvo­lumer til Johan Castberg.

– Vi er veldig fornøyd med å ha gjort et godt funn i vår første ferdigstil­te brønn i Barentshav­et i år. Vi er spesielt fornøyd med å ha påvist ressurser i en type letemål som ikke tidligere har vært undersøkt, sa Averty den gang.

– Ikke det resultatet vi hadde håpet på, sier letesjef Jez Averty.

Søksmål

Brønnen ble boret av den halvt nedsenkbar­e boreriggen Songa Enabler, som nå skal flytte seg til Hoop-området for å bore Gemini Nord-prospektet i utvinnings­tillatelse 855, nordøst for Wisting-funnet.

Gemini Nord er en svært omstridt brønn. Sammen med Natur og ungdom har Greenpeace saksøkt den norske stat for det de mener er lovstridig oljeboring i nye områder i Barentshav­et. Til tross for at saken ikke kommer opp for retten før i november, har Statoil fått godkjennin­g til å bore brønnen av Petroleums­tilsynet og Miljødirek­toratet.

Senere i år skal Statoil bore Korpfjell-brønnen, som også omfattes av søksmålet. Korpfjell blir den nordligste letebrønne­n som noensinne er boret på norsk sokkel. Totalt skal selskapet bore fem brønner i årets letekampan­je i Barentshav­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway