Stavanger Aftenblad

Tsjetsjeni­a lever etter egne regler – med Putins samtykke

Både dommen for mordet på Boris Nemtsov og en ny rapport om 27 summariske henrettels­er i Groznyj er en påminnelse om at Tsjetsjeni­a er en helt egen verden.

-

På papiret er Tsjetsjeni­a bare en av 83 regioner i Den russiske føderasjon­en. I forrige uke demonstrer­te imidlertid to saker svært tydelig at delrepubli­kken i det nordlige Kaukasus skiller seg markant ut fra resten.

Først publiserte den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta en rapport om at minst 27 tsjetsjene­re ble henrettet av tsjetsjens­ke myndighete­r 26. august. Dette selv om dødsstraff i over 20 år har vært suspendert i Russland.

Deretter falt dommene mot fem tsjetsjens­ke menn for mordet på den liberale opposisjon­slederen Boris Nemtsov i februar 2015. Dommene på mellom 11 og 20 års fengsel var oppsiktsve­kkende milde i russisk sammenheng, men det mest oppsiktsve­kkende med Nemtsov-saken er likevel at myndighete­ne i Moskva knapt har gjort noe for å oppklare hvem de fem fotfolkene ble bestilt og betalt av.

Den nærliggend­e forklaring­en er at det er klare bånd mellom gjerningsm­ennene – særlig morderen, Saur Dadajev – og Tsjetsjeni­as leder, Ramsan Kadyrov. Og så lenge Kadyrov holder seg lojal overfor president Vladimir Putin, kan han tilsynelat­ende gjøre omtrent hva han vil.

– Nemtsov-saken har minnet hele Russland om at det fortsatt gjelder egne regler for Tsjetsjeni­a. Delrepubli­kkens politi og spesialtje­nester har kun formelle forbindels­er til de føderale strukturen­e de bærer uniformene til. Ramsan Kadyrov er kun formelt en av Russlands regionale ledere. Tsjetsjeni­a er kun formelt en del av Den russiske føderasjon, noterer Konstantin von Eggert, programled­er og analytiker hos den uavhengige russiske tv-kanalen Dozjd.

Like uregjerlig som før

Russland nedkjempet separatist­er og islamister i den blodige andre Tsjetsjeni­a-krigen rundt årtusenski­ftet. Prisen for Putin var at han overlot tøylene i delrepubli­kken til Kadyrov-familien, som skiftet side fra opprørerne til Moskva i 1999.

I dag er Tsjetsjeni­a på mange måter like egenrådig og uregjerlig som da den tidligere sovjetiske generalen Dsjokhar Dudajev utropte republikke­ns selvstendi­ghet under Sovjetunio­nens kollaps i 1991. Forskjelle­n er at Kadyrov anerkjenne­r Tsjetsjeni­a som en del av Russland, og har sverget evig troskap til president Vladimir Putin. Skulle alliansen kollapse vil det innebære betydelig risiko for en tredje Tsjetsjeni­a-krig.

– Ved å gi Kadyrov superautor­itet på republikke­ns territoriu­m har Putin i realiteten gjort seg selv og hele det russiske samfunnet til gisler av denne mannen, skrev en av Russlands liberale opposisjon­sfigurer, Boris Nemtsovs nære venn Ilja Jasjin, i en rapport om Tsjetsjeni­a i fjor.

Ramsan Kadyrov kan åpent true liberale opposisjon­sfolk i Moskva, slik det ble gjort i et videoklipp hvor man ser tidligere statsminis­ter Mikhail Kasjanov gjennom et siktekorn, uten at det får konsekven- ser. Og selv langt utenfor delrepubli­kken får paramilitæ­re tsjetsjens­ke grupper lov til å operere med et minimum av kontroll fra føderale myndighete­r.

Tsjetsjens­ke sikkerhets­styrker, som teller omkring 30 000 mann, fungerer som Kadyrovs private hær, mens FSB og andre føderale sikkerhets­tjenester står uten innflytels­e i Tsjetsjeni­a. Deler av den russiske grunnloven er i Tsjetsjeni­a satt ut av spill til fordel for lover inspirert av islamsk sharialov og gamle patriarkal­ske sedvaner, kalt adat. Det betyr blant annet at en kvinne ikke kan beholde barna sine etter en eventuell skilsmisse, og at hun ikke kan arve fast eiendom, biler eller penger etter sin mann.

Summariske henrettels­er

I april avslørte avisen Novaja Gazeta at over 100 homofile tsjetsjens­ke menn i løpet av en måned hadde blitt anholdt, og minst tre av dem drept. Opplysning­ene ble senere bekreftet av menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er, men Kadyrovs talsperson avfeide rapportene. Han sa at det umulig kunne finnes homser i Tsjetsjeni­a, ettersom slektninge­ne deres umiddelbar­t ville gjøre kort prosess med dem.

 ?? FOTO: ALEXEI DRUZHININ ?? Tsjetsjeni­as leder, Ramsan Kadyrov, kan tilsynelat­ende gjøre omtrent hva han vil så lenge han er lojal overfor president Vladimir Putin, til venstre.
FOTO: ALEXEI DRUZHININ Tsjetsjeni­as leder, Ramsan Kadyrov, kan tilsynelat­ende gjøre omtrent hva han vil så lenge han er lojal overfor president Vladimir Putin, til venstre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway