Stavanger Aftenblad

Norges innvandrin­gsminister mener at de har det bedre der de er.

-

Krigen i Syria har rast i over seks år, 400.000 mennesker er trolig drept og halve befolkning­en er drevet på flukt – minst 5 millioner til naboland og 6,3 millioner inne i Syria.

Libanon, som er litt større enn Rogaland fylke, hadde rundt 4,5 millioner innbyggere før krigen i Syria. Nå lever det også minst 1,5 millioner syriske krigsflykt­ninger der. Norge har gitt opphold til under 12.000, innvandrin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener dette er nok.

– Libanon er et naboland og langt likere Syria enn hva Norge er. Det er mye enklere å integrere syriske flyktninge­r i Libanon, sier hun til NTB.

Et liv i telt

– Er ikke Norge verdens rikeste land, spør Ghassoun når vi forteller hvor mange syrere som er innvilget asyl i Norge.

Den 42 år gamle kvinnen flyktet fra landsbygda i Hama-provinsen i 2013. De siste tre årene har hun levd i et telt i Semmaqiyeh lengst nord i Libanon, sammen med ektemannen og den 13 år gamle sønnen.

Om vinteren høljer regnet ned. De gamle teppene som dekker jordgulvet hindrer ikke fukt og kulde fra å trenge inn. Om sommeren er det kvelende varmt.

Solgte alt

For å komme seg til Libanon måtte den lille familien selge både huset og mannens motorsykke­l og i tillegg ta opp et lån på 13.000 kroner hos smuglerne som hjalp dem over grensa. Hvordan de noensinne skal greie å betale lånet tilbake og samtidig livnære seg i Libanon, vet de ikke.

Mannen jakter på dagjobber i landsbyer i området, men har ikke klart å finne arbeid på tre måneder. De syriske flyktninge­ne gjør at det er nok av arbeidskra­ft i området, og storbonden som eier teltplasse­n, har ikke noe å tilby.

Likevel krever han 2000 kroner året i leie av flyktninge­ne, og det er mye for den som ingenting har.

Mistet troen på fred

FNs høykommiss­ær for flyktninge­r (UNHCR) gir familien matrasjone­r, drikkevann og parafin til oppvarming og matlaging. Men ikke nok, forteller Ghassoun.

– Det er en evig kamp, sier hun.

 ?? FOTO: NILS INGE KRUHAUG ?? Rabiaa flyktet fra Homs-provinsen i Syria da mannen ble drept. De siste tre årene har den unge enka levd sammen med de to barna i en teltleir i Semmaqiyeh helt nord i Libanon. Den lille familien har mistet alt og har ingenting å vende hjem til.
FOTO: NILS INGE KRUHAUG Rabiaa flyktet fra Homs-provinsen i Syria da mannen ble drept. De siste tre årene har den unge enka levd sammen med de to barna i en teltleir i Semmaqiyeh helt nord i Libanon. Den lille familien har mistet alt og har ingenting å vende hjem til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway