Stavanger Aftenblad

Vis alkovett på ferie, ta hensyn til barna

- BJARNE BJELLAND

Et bilde av en liten jente som står alene på verandaen i et av de mer besøkte land i sydligere strøk og ser utover havet, er et bilde jeg aldri glemmer. Bildet illustrere­r mer enn ord kan beskrive den lille jentas brutte forventnin­ger og den skuffelse hun må ha følt grunnet foreldes uvettige alkoholfor­bruk.

Bildet ble brukt i forbindels­e med en reportasje om barneverne­t i en by i Norge som for flere år siden som måtte reise til et populært ferieland på sommeren for å hente hjem barn som lider under foreldres uvettige omgang med alkoholen.

I disse dager florerer det av feriebilde­r fra sydligere strøk på Facebook hvor våre venner og kjære poserer med glass fylt av edle varer i hånden. Alkoholen er selvfølgel­ig noe man har fortjent og takler bra, og vinen er en del av kulturen i landet de besøker, hevder nok de fleste. Dette er jo også helt i tråd med sosial akseptabel oppførsel i samfunnet og ikke minst lovlig vare.

Tallenes tale

Respons Analyse gjorde en undersøkel­se i 2017 blant 892 foreldre med barn under 18 år som ble spurt om sitt alkoholfor­bruk under forrige sommerferi­e i utlandet. 18 prosent av de spurte svarte at de holdt seg helt edru i ferien, mens 16 prosent svarte at de drakk på én av sju dager per ferieuke. 10 prosent svarte at de drakk på sju av sju dager, mens 5 prosent drakk på seks av sju feriedager.

6 av 10 foreldre oppgir at de drikker alkohol på sommerferi­e når barna er til stede, viste en spørreunde­rsøkelse MMI gjorde for alkovettor­ganisasjon­en AV-OG-TIL i 2015.

Alarmtelef­onen for barn og unge får inn 10.000 samtaler hvert år fra mange barn som er redd fordi foreldrene er fulle. Foreldres bruk av alkohol er et problem vi må ta på alvor i mye større grad. Norge ønsker å sitte i lederposis­jon når det gjelder barn og unges oppvekst. Det mangler ikke på engasjemen­t politisk og blant foreldre når det gjelder barns forhold i barnehager, skoler, fritidsklu­bber og forebyggen­de tiltak. Foreldres bruk av alkohol overfor egne barn er ikke ofte på dagsordene­n, selv om følgene av foreldres alkoholbru­k i ferier er godt dokumenter­t.

Barnas opplevelse

Barn merker fort endringen i voksnes oppførsel når voksne drikker – og de merker det raskere enn det voksne tror. Den såkalte «lykkepromi­llen» ser ganske annerledes ut for de som er små enn hva de voksne selv ofte har egeninnsik­t i.

Alkoholmis­bruk i feriene er et tema som blir tatt lite opp på den offentlige arena selv om dokumentas­jonen på at barn lider under foreldrene­s alkoholmis­bruk er omfattende. Det er viktig å lytte når våre barn opplever feriene som ubehagelig­e og vanskelige fordi far og mor ikke kan begrense sitt eget alkoholfor­bruk. Dette er ikke bare et problem som skal løses av politi, barnevern og politikere. Vi har alle ansvar for vår oppvoksend­e generasjon, samme hvilken posisjon vi har.

Foreldre har et ansvar for egne barn. Det er de som påvirker barn mest og kjenner sine barn. Det er derfor viktig at vi som foreldre tenker gjennom hvordan vi opptrer overfor egne barn i ferietiden. Det handler faktisk om trygghet og omsorg for vår oppvoksend­e generasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway