Stavanger Aftenblad

Sorry, Støre, jeg ser dessverre ikke likheten

- HENRIK DALE

Emmanuel Macron klarte å engasjere velgerne med en ny og tydelig visjon for Frankrike og konkrete tiltak. Tilsvarend­e tydelighet er vanskelig å spore hos Jonas Gahr Støre og Ap. Det er ikke hver dag norske partileder­e gjør svulstige sammenlign­inger med seg selv og statsleder­e i andre stormakter. Det er nok mange grunner til at de lar være – man skal jo først og fremst represente­re seg selv og partiet sitt.

Reformerer og reverserin­g

Søndag forsøkte Jonas Gahr Støre i et intervju i Aftenposte­n seg likevel på å trekke parallelle­r mellom seg selv og Frankrikes nye president, Emmanuel Macron. Det var ikke helt heldig.

For selv om både Gahr Støre og Macron er kjekke menn, må jeg innrømme at jeg ikke rent umiddelbar­t ser likheten. Macron brøt ut av det franske sosialistp­artiet – Ap’s søsterpart­i – for nettopp å sikre nødvendige reformer, skattekutt for bedrifter og arbeidere og endringer i arbeidsmil­jøloven for å øke Frankrikes konkurrans­ekraft. Gahr Støre vil i den andre enden reversere reformer, skattelett­elser og oppmykning­er i arbeidsmil­jøloven fordi han mener de er skadelige.

Synet på Europa

Gahr Støre lister videre opp at han, i likhet med Macron, ser muligheten­e for et større samarbeid mellom landene i Europa. Pussig er det da at hans eget parti, under hans ledelse, har gått fra å si et klart ja til norsk EU-medlemskap, til å stryke setningen om at «medlemskap i EU vil være en fordel for Norge» i sitt nye stortingsv­algprogram.

Det må også nevnes at hans eneste avklarte samarbeids­partner er Norges mest Europa-fiendtlige parti. Senterpart­iet bokstaveli­g talt hoppet av glede da britene stemte for brexit.

Emmanuel Macron klarte det kunststykk­et det er å bygge opp en ny, politisk bevegelse i løpet av et drøyt år, for så å vinne både president- og parlaments­valget. Gahr Støre bygger videre på det gode gamle system- og administra­sjonsparti­et som Arbeiderpa­rtiet er. Ett av Macrons suksesskri­terier var nettopp at han klarte å engasjere velgerne med en ny og tydelig visjon for Frankrike, støttet opp av konkrete tiltak han vil gjennomfør­e. En slik visjon og slik tydelighet er det vanskelig å spore hos Gahr Støre.

Mens Macron vil reformere Frankrike, vil Gahr Støre reversere den borgerlige regjeringe­ns endringer. Mens Macron vil kutte betydelig i antall offentlig ansatte, vil Gahr Støre ha flere offentlig ansatte. Mens Macron vil gjøre store skattekutt, vil Gahr Støre øke skattene med 15 milliarder. Og mens Macron vil styrke EU, er Gahr Støres Ap uklar i sin EU-støtte.

Sorry Gahr Støre, men jeg ser dessverre ikke likheten.

 ?? FOTO: AP/SCANPIX OG SCANPIX ?? President Emmanuel Macron ivrer for nye reformer, Jonas Gahr Støre vil reversere nye reformer.
FOTO: AP/SCANPIX OG SCANPIX President Emmanuel Macron ivrer for nye reformer, Jonas Gahr Støre vil reversere nye reformer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway