Stavanger Aftenblad

Norge en fredsnasjo­n eller krigsmaski­n?

- AASTEIN AASE

I valgkampen kappes Arbeiderpa­rtiet, Fremskritt­spartiet, Høyre og Senterpart­iet om hvem som er flinkest til å ruste opp. Nesten ingen andre er opptatt av at våpenkappl­øpet i Norge og i verden øker risikoen for konflikt og krig. Nato, med støtte fra den norske regjeringe­n, forbeholde­r seg retten til å bruke atomvåpen først. Det samme gjør Russland.

Out-of-area-strategien

Norge har tidligere spilt en rolle som fredsnasjo­n, men nå er Norge blant de ivrigste i Nato for økt militær slagkraft. Generalsek­retær Jens Stoltenber­g er blitt budbringer for Donald Trump. Jonas, Erna, Siv og Trygve følger opp så godt de kan. Det legges opp til at Norge skal være høyteknolo­gisk og effektiv partner i Natos out-ofarea-strategi. Det betyr bl.a. at Norge kjøper 52 kampfly, F-35, til 270 milliarder kroner, og norsk deltakelse i krig i Afghanista­n, Irak og Syria. Videre vurderer regjeringe­n å plassere amerikansk­e langtrekke­nde luftvernra­ketter i Trøndelag, og å gjøre Værnes til permanent amerikansk hovedbase med militær slagkraft rettet mot Russland.

SV vil heller styrke land- og sjøforsvar­et. SV vil ha et norsk forsvar for Norge, i stedet for et forsvar som bidrar til Natos og USAs krigføring rundt omkring i verden.

Nestekjærl­ighet og solidarite­t

Enda viktigere for SV er å gjenreise Norge som fredsnasjo­n. Norge kan gjenoppret­te et normalt forhold til Russland, få Jens Stoltenber­g til å snakke fred og nedrustnin­g med russerne, – og bekjempe terror ved å lete etter årsakene til at ungdom sprenger seg sjøl i lufta for noe de mener er rett. Vi vet allerede at hungersnød, krig, millioner på flukt og miljøkatas­trofer er noe av forklaring­en. Vold avler vold. Hvor er det blitt av honnørorde­ne nestekjærl­ighet og solidarite­t?

SVs unge førstekand­idat i Rogaland, Solfrid Lerbrekk, er garantert opptatt av dette. Fra stortingsk­andidatene fra andre partier i fylket vårt snakkes det mest om opprusting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway