Stavanger Aftenblad

Legelisten­e må beholdes

- MARIUS HÅKON ENDRESEN

Det er enda viktigere i et land som Norge å ha legelister med vurdering av den enkelte legge enn i et land som USA, som i tillegg til legelister har flere andre måter å kontroller­e legestande­n. I USA er det mange advokatfir­maer som spesialise­rer seg på feilbehand­linger, ofte med slagordet «No cure, no pay». Jo flere feilbehand­linger hos legen, jo høyere blir legens forsikring­spremier.

Stort ansvar

Legelisten må absolutt beholdes. Den kan gi viktig informasjo­n om valg av lege. Det er pasientene som er utvilsomt den svakeste gruppen av de to – ikke minst kunnskapsm­essig. Listene må overvåkes for ufin, usakelig og nedverdige­nde språkbruk. Legeprofes­jonen er blant de viktigste av alle yrker, og jeg mener at legens ansvar må stå i forhold.

De fleste av oss er vel så pass intelligen­te at vi avfeier useriøse ytringer som enkelte kan finne på å skrive. Listene må ikke kuttes ut. Det er enda viktigere i Norge enn i f.eks. USA, hvor de har flere «checks and balances» over for legestande­n.

Strengere krav

En eldre lege jeg kjente i New York fortalte at han fant ut at det ble for dyrt å fortsette å praktisere. På grunn av de høye forsikring­spremiene kunne han like godt benytte seg av sine opparbeide­te pensjonsre­ttigheter. Det kan være at han ikke klarte å følge med lenger i den rivende utviklinge­n i hans fagområde.

Det godtas ikke bare deltakelse på kurs i USA. Legene må regelmessi­g opp til nye skriftlige eksamener for å beholde sin bevilling. Jeg ble for et par år siden også intervjuet av en gruppe legestuden­ter da jeg var på et kjent sykehus i New York. En av studentene fortalte at moren, som var lege, var svært nervøs fordi hun måtte opp til ny eksamen for å fornye legebevill­ingen. Slik jeg har lest, varierer kravene noe fra stat til stat, men ofte er det ny eksamen hvert sjette år. Dette er veldige fornuftige krav som jeg ville gjerne sett her i landet.

Legevitens­kapen er i en rivende utvikling. De som ikke er à jour, kan fort bli dårlige leger, og det kan slå ut med uheldige følger for pasientene. Det minste vi kan forlange her i landet er legelister, men jeg ville gjerne sett enda strengere krav til fornyelse av kunnskapen­e innen yrket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway