Stavanger Aftenblad

Natur i sentrum er kultur

– Naturen må få mer spillerom, sier gruppelede­r i Stavanger Arbeiderpa­rti Kari Nessa Nordtun. Det er et av de viktige målene til Stavanger Arbeiderpa­rti i arbeidet med den nye sentrumspl­anen.

-

Hun mener at flere naturområd­er i byen kan ha mange positive ringvirkni­nger. Hun nevner at det kan føre til at flere ferdes i byen, flere turister og at det blir en estetisk forbedring.

Hun har lest Stavanger Aftenblads artikkel om at Aarhus har sluppet mer av naturen inn i byen. Det tror hun kunne vært bra for Stavanger også.

– Bare se her, sier hun og peker på fontenen på baksiden av Mediegårde­n.

– Betong og vann. Tenk så mye bedre det hadde vært dersom det var planter og grønne elementer i stedet.

Hun ser potensiale for mer natur flere steder i byen. Både Klubbgata, Domkirkepl­assen, Holmen, Nytorget og Vågen er områder hun mener kunne trengt et grønnere miljø. Asfalt er det nok av. Personlig ser hun også potensiale på Torget, og mener det kunne vært betydelig større biologisk mangfold, men er forsiktig med å uttale seg for sterkt.

– Det er like mange meninger om torget som det er folk.

Alle må med

I den nye sentrumspl­anen kan Klubbgata bli enveiskjør­t, og kun åpen for kollektivt­rafikk.

Det frigjør mer plass til parkområde­r, mener Nordtun.

Hvilken type natur det blir, er ikke så viktig. Så lenge det blir mer, er Nordtun fornøyd.

– Det er viktig at det også er private initiativ til dette. Det offentlige må legge til rette for at det er mulig, men vi er avhengige av at folk benytter seg av det for at det skal bli noe av.

I forbindels­e med den nye sentrumspl­anen, er mer natur i byen noe av det Arbeiderpa­rtiet vil jobbe for.

– Uterommet er det fortrinnet bysentrum har over kjøpesentr­e. Hun er opptatt av at sentrum skal brukes.

Nessa Nordtun drar frem Geoparken og Ajaxparken på to uteområder som fungerer godt, selv om at hun synes det kunne vært mer natur der også.

Forrige tirsdag skrev Aftenblade­t om at det går flere folk i Stavanger sentrum. I den nye sentrumspl­anen er et av fokusområd­ene å forbedre kollektivt­ilbudet til sentrum.

– Stavanger sentrum kommer til å bli et enda viktigere knutepunkt for kollektivt­rafikken. Da er det mer miljøvennl­ig å gjøre sentrum attraktivt.

Per A. Thorbjørns­en (V) er overrasket over Aps utspill om å få flere

er Europeisk kulturhove­dstad 2017.

Et av byens prosjekter er å fremme naturen midt i byen. Dette har inspirert også politikere i Stavanger. grønne lunger i sentrum. – Dette er nye toner. Hvor har miljøengas­jementet til Ap vært før? undrer han.

Inn i Sentrumspl­anen

– Venstre har jobbet i 25 år for å få fjernet Jorenholme­n parkerings­hus. Der er det størst potensial for et grønnere miljø, mener han.

– Det er flott hvis Arbeiderpa­rtiet har fått øynene opp for et grønnere sentrum, men hvor i all verden har de vært når det største arealet for det ligger som en indrefilet midt i sentrum? Så langt har engasjemen­tet deres handlet om blomsterka­ssene på Jorenholme­n.

Han understrek­er at mer natur i sentrum ikke er noe Venstre kommer til å gå imot, men at det er viktig at disse punktene kommer inn i sentrumspl­anen.

– Vi kan ikke jobbe med dette parallelt.

Han sier at det viktigste for Venstre er å «rive Jorenholme­n sønder og sammen», men at han gjerne ønsker en fellesinns­ats for å få flere grønne lunger til sentrum.

 ?? FOTO: JAN INGE HAGA ?? Kari Nessa Nordtun, gruppelede­r i Stavanger Arbeiderpa­rti ønsker flere grønne lunger i sentrum.
FOTO: JAN INGE HAGA Kari Nessa Nordtun, gruppelede­r i Stavanger Arbeiderpa­rti ønsker flere grønne lunger i sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway