Stavanger Aftenblad

– Ungene spiser til og me

Familien Østbø planlegger alltid sommeren etter Gladmat. I år kom drømmevære­t som bestilt på åpningsdag­en.

-

Solen skinte om kapp med smilene til smakelystn­e, kokker, bønder og politikere under åpningen av Gladmatfes­tivalen. Mange så sitt snitt til å nyte det etterlengt­ede været, og torgtrappe­ne var helt fulle.

– Mat blir ofte redusert ned til kjedelige ord som karbohydra­ter, fett og proteiner, men først og fremst handler det om glede, sa helseog omsorgsmin­ister Bent Høie fra scenen.

Gode og mindre gode

– Jeg syns det er veldig kjekt å smake ting jeg aldri har smakt før, sier Embla på 9 år. Familien fra Åkra har vært på Gladmatfes­tivalen hver sommer de siste ti årene.

– Ungene spiser til og med sild, det er akkurat som om de vet at her skal vi spise alt, sier mamma Ilsa Maud Østbø.

Embla har mange gladmatmin­ner, og det beste hun har smakt var en suppe, som hun dessverre ikke husker hva het. Det ekleste var en hamburger.

– Alt på den var helt hjemmelage­t, men den smakte skikkelig ek- kelt, sier 9-åringen. Andre som har tatt turen til byen er ekteparet Jan Oftedal og Natalia Maslova Oftedal. De sitter og nyter en fiskesuppe utenfor Fisketorge­t.

– Vi tenker å starte i den ene enden. Kanskje vi skal ha oss noe kaffe og kaker, og kanskje prøve å finne en god biff, sier Jan.

Kona Natalia har det som plommen i egget, ikledd sine fineste sommerklær og med en solskjerme­nde blondepara­ply.

– Jeg er fornøyd. Jeg har en fin paraply, det er fint vær og god mat. Alt er perfekt, sier hun med et stort smil.

Bli mett og bli sett

Årets tema er «sammen om måltidet», noe helseminis­teren synes er et viktig tema.

– Som liten måtte jeg alltid komme hjem til middagstid. Å spise sammen handler ikke bare om å bli mett, men også om å bli sett, sier Høie.

Selv ser han fram til området «Blå fristelser», hvor det er sjømat det går i. Også Venstre-leder Trine Skei Grande var til stede under åpningen. Hun synes det er gledelig hvordan Stavanger har løftet seg som matby.

– Med kommunesam­menslåinge­n så blir i hvert fall Stavanger en skikkelig landbruksk­ommune, sier Skei Grande.

Også hun har vokst opp med sterke mattradisj­oner.

– Jeg vokste opp med en mor som er hussteller­inne, og det var ingen måltid uten dekket bord, sier politikere­n, som mener det er færre barn i dag som kommer til dekket bord.

Nå skal Venstre-lederen videre til Ostehuset, hvor hun skal treffe flere flere matgründer­e som en del av en større gründertur­né.

Pris til Ryfylke-bonde

Under åpningen ble også årets matkulturp­ris delt ut, og vinneren var bonden Frode Ljosdal fra Brimsøy gård i Ryfylke. Ljosdal er tidligere oljemann, før han fant ut at han ville gjøre bondehobby­en til heltidsjob­b.

Han har levert varer til flere Michelin-restaurant­er og jobber med mange av landets beste restaurant­er. Juryens begrunnels­e er:

”Jeg er fornøyd. Jeg har en fin paraply, det er fint vær og god mat. Alt er perfekt.”

Prisen ble delt ut av Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, en global organisasj­on med mål om å forene amatører og profesjone­lle matfolk. I Norge er det omtrent 800 medlemmer, i verden 25.000 fordelt på 80 land. Juryen bestod av: Gisle Steffensen (Bailli Régional), Mona Vervik (Gladmat-sjef), Anita Løyning (oldermann for Kokkenes Mesterlaug Rogaland).

 ?? ALLE FOTO: FREDRIK REFVEM ?? Familien Østebø fra Åkra reiser alltid til Stavanger når det er Gladmat. Fra venstre: Embla (9), Marika (5), Ilsa Maud, Christian Brage og Ella Miria (4).
ALLE FOTO: FREDRIK REFVEM Familien Østebø fra Åkra reiser alltid til Stavanger når det er Gladmat. Fra venstre: Embla (9), Marika (5), Ilsa Maud, Christian Brage og Ella Miria (4).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway