Stavanger Aftenblad

– Ikke nok med fareskilt, Kjerag-veien må utbedres

- TOR INGE JØSSANG

av veien på grunn av en glatt ferist. Det er noen punkt som er spesielt farlige. Noen svinger med grus. En ferist i bunnen av Grydalen. Hårnålssvi­ngene til Lysebotn. Her er det en del som velter på grunn av lav hastighet, de får overbalans­e og blir liggende. Da blir det kun materielle skader og skrubbsår. Det er vanskelig å gjøre noe med hårnålssvi­ngene, men det går an å lage resten av veien mer oversiktel­ig, sier Trond Olav Tangen.

– Andre foreslår lavere fartsgrens­e, fareskilt og informasjo­n?

– Det kan hjelpe, men jeg er redd skilting og eventuelt fartsreduk­sjon er kortsiktig­e tiltak. Jeg tror man vil komme bakpå, det er bedre å iverksette strakstilt­ak og planlegge for framtiden, svarer Tangen.

Det er usikkert om Kjeragbesø­ket når prognosen på 100.000. Årsaken kan være alt fra dårlig vær, økte parkerings­satser, stengt vei i Dirdal og økt konkurrans­e fra andre turistattr­aksjoner.

Lav standard

Kjell Jostein Lyse driver Hauane Bed & Breakfast i Lysebotn. Han merker ingenting til nedgang i turisttraf­ikken.

– Vi har fullbooket hele sesongen, sier han.

Ifølge turistvert­en liker motorsykli­stene godt å kjøre på Lyseveien, fordi det er en strekning hvor de må «jobbe».

– Det er en populær vei for motorsykli­ster, men desto farligere når det er grus i svingene. Denne veien ble i utgangspun­ktet bygd som en anleggsvei med smal veibredde og lite skuldre å gå på. Med den store trafikken som er kommet, er standarden ikke mye å skilte med. Spesielt når bobilene kommer og breier seg. Da blir det vanskelig å passere, konstatere­r Lyse.

Han har hørt at veivesenet skal utbedre en sving i høst, for å lette snøbrøytin­gen i en stor skjering.

– Det hadde vært på sin plass å utbedre veien, slik de har gjort på Suleskar, mener han.

Kan bli større fart

Ole Tom Guse er KrF-politiker og er ansvarlig for turistinfo­rmasjon i Forsand kommune.

– Hvert år har vi noen få turister som kommentere­r at veiene er for smale eller for skremmende, spesielt når jeg viser frem bilder av strekket ned til Lysebotn. Men, det er flere som vil kjøre Lyseveien nettopp på grunn av disse kvaliteten­e. En generell utviding av veien tror jeg heller vil føre til høyere hastighet for en kalkulerer inn at det er mulighet å passere to biler rundt hver sving. Da frykter jeg at ulykkene kan bli alvorliger­e. Jeg tror at en kombinasjo­n av skilting og asfalterin­g av skulder enkelte steder vil hjelpe. I en del svinger kjører de store bilene med ett hjul i grøften og grus blir kastet opp på veibanen. Det skaper igjen farlige situasjone­r for motorsykle­r, kommentere­r han.

 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Flere trafikkuly­kker har skjedd i hårnålssvi­ngene i Lysebotn.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Flere trafikkuly­kker har skjedd i hårnålssvi­ngene i Lysebotn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway